Hrvatski radio

Radio Zadar

07:12 / 13.02.2014.

Autor: RZD

Prestale oborine - vodostaji padaju

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu noćas je oko 2 sata dosegnuo svoj maksimum od čak 827 centimetara, što je najviši vodostaj u posljednjih 40 godina, i onda počeo padati. Prema posljednjem mjerenju, jutros u 6 sati iznosi 822 centimetra.

"Vodostaj tisućljeća", kako ga nazivaju stručnjaci, prouzročio je veliku štetu u karlovačkim prigradskim naseljima, a procjenjuje se da se voda  još neko vrijeme neće povući u korito jer nema kamo oteći. Ugroženom stanovništvu, kojem je voda već drugi put u godinu dana ušla u dvorišta i kuće, cijeli su dan pomagali vatrogasci i gorska služba spašavanja, a mehanizacijom i vojska. Tamo je bio i premijer Zoran Milanović, te obećao pomoć. No, za izgradnju cjelokupne obrane od poplava grada Karlovca trebalo bi uložiti između 300 i 350 milijuna kuna.

Voditelj Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković kaže kako je prestanak kiše pomogao posebno na malim lokalnim slivovima gdje je počelo dolaziti do rasterećenja. U Gradu Zagrebu vodostaj Save je opao ispod razine kad se uspostavljaju redovne mjere obrane od poplave. Za dan ili dva veliki vodeni valovi Save i Kupe susrest će se kod Siska. Rijeka Kupa je i dalje u izvanrednim mjerama obrane od poplave od Karlovca do Siska , a tijekom noći bilo je iznimno puno intervencija i na području vodotoka Glina u naselju Topusko gdje je popustio jedan manji zečji nasip. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.