Hrvatski radio

Radio Zadar

Pretoplo vrijeme zabrinjava poljoprivrednike

20.01.2014.

14:29

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iznadprosječno toplo razdoblje ove zime u cijeloj zemlji, najtoplije u posljednjih 150 godina, posebno zabrinjava poljoprivrednike. Najviše strahuju što će biti dođe li do naglog zahlađenja, a kod nekih je voćaka već počeo bubriti pup.

Iznadprosječno toplo razdoblje poremetilo je vegetacijski ciklus, a južina uz obilje vlage otežala poslove u blatnjavim nasadima posebice breskve - potvrdio nam je i Zvonimir Vlatković iz poljoprivredno savjetodavne službe. Primjera procvjetalih voćaka ima ali još uvijek, kaže, sporadično: 

Svakako da ima iznimaka, čak je jedna šljiva procvjetala…Ima tih slučajeva međutim to nije pravilo. 

I za sada nema razloga za paniku. Problem će biti ako se ovako toplo vrijeme nastavi pa u veljači primjerice dođe do naglog zahlađenja. Voćarima zadarskoga zaleđa koji su već prionuli rezidbi Zvonimir Vlatković poručuje kako nisu pogriješili: 

Nasade koji su u rodnosti koštičavog voća moramo rezati jednostavno jer neorezana voćka dapače prije potjera nego orezana voćka. 

Pri tom naglašava: 

Ono što ovdje svakako ovdje treba istaknuti jest to da treba pričekati s rezidbom maslina. S njom sigurno ne treba žuriti. Zašto? Zato što maslina mora proći period mirovanja kako bi se izdiferencirali cvjetni pupovi. 

Rezidba je značajan posao koji treba obaviti kvalitetno i na vrijeme. Njome se određuje urod, a time i dohodak pa ne čudi zabrinutost poljodjelaca. No protiv prirode se ne može, tako da im preostaje poduzeti sve poznate agro-tehničke mjere kako bi se nasadi maksimalno zaštitili.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.