Hrvatski radio

Radio Zadar

15:39 / 15.06.2022.

Autor: Dino Kajić

Preuređeni Grpašćak turistička atrakcija Dugog otoka

Grpašćak - Dugi otok

Grpašćak - Dugi otok

Foto: Dino Kajić / Radio Zadar

Na Dugom otoku otvoren je Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak, obnovljen sredstvima Europske unije i hrvatske države. Uspostavljanjem ovog Interpretacijsko edukacijskog centra stavljen je poseban naglasak na značaj, važnost i ulogu zaštićenih područja naše domovine. 

Osobni izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Zvonimir Frka Petešić koji je i otvorio Interpretacijsko edukacijski centar rekao je da kroz čitav niz ulaganja Vlada RH nastoji podići kvalitetu života na otocima. Među ostalim je podsjetio na aktualno ulaganje i radove na uređenju i proširenju luke Sali uz potporu od Vlade od 2,5 milijuna kuna,  ulaganje u novi vrtić u mjestu s 5 milijuna kuna, sanaciju odlagališta za otpad i druge aktivnosti na gospodarenju otpadom. Sve to pružit će mladim saljskim obiteljima novu kvalitetu života rekao je Petešić. 

Izaslanik predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić

 Javna ustanova „Park prirode Telašćica“ otvorenjem Interpretacijsko edukacijskog centra Grpašćak dobit će ne važan centar za rad već i novi vid turističke ponude parka.

            Prirodna ljepota, osebujnost i jedinstvenost „Parka prirode Telašćica“, najznačajniji su čimbenici u segmentu sveukupne turističke ponude Dugog otoka. 


Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg istaknuo kako je ovo jedan od 17 centara koji su financirani sredstvima Europske unije ukupne vrijednosti preko šest stotina milijuna kuna. 
Sam projekt Grpašćaka vrijedan je 25 milijuna kuna, a više od pola je financirano strukturnim fondovima EU-a. 
Ono što je važno, naglasio je državni tajnik Šiljeg je to što je dio sredstava došao iz solidarnih sredstava naših nacionalnih i parkova prirode. Nadamo se da će tu ljudi s ovog područja naći posao, ne samo izravno već i neizravno, rekao je Mario Šiljeg 

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Popodne uz Radio Zadar

Popodnevni program Radio Zadra donosi u vaše domove najbolju domaću i stranu glazbu. Poslušajte naš glazbeni vremeplov Rollercoaster. Utorkom i četvrtkom od 16. i 15 donosimo najave i osvrte kulturnih događanja, a od od 18 do 19 sati slušate novosti s glazbene scene, naše i strane

Poslušajte u Slušaonici