Hrvatski radio

Radio Zadar

Prijave za oznaku "HOP" do 27.svibnja

29.04.2014.

12:24

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova objavilo je novi natječaj za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod (HOP), prijave se primaju do 27.svibnja. Od 2007. godine oznaku "hop" dobilo je 27 proizvođača s otoka Zadarske županije.

27 otočnih proizvođača s područja Zadarske županije dobilo je ovu oznaku kvalitet za ukupno 45 proizvoda. Tako primjerice "hop" markicu nose paški sirevi, sol, baškotini, kaljski inćuni, dugootočni kozji sir, iška tradicijska keramika, pa i pašmanski Škraping. 

Jedan od otočnih proizvođača je i ugostitelj Ante Galošić iz Verunića na Dugom otoku koji je ovu oznaku kvalitete dobio za džem od smokava, marmeladu od magunja te za mariniranu grdobinu. Evo što kaže o tome koliko mu je "hop" markica pomogla u plasmanu ovih proizvoda. 

"Pomoću te hop markice lakše smo proizvod mogli plasirati dalje, izaći na tržište inače bi bilo teško prodavati. Našim klijentima smo prodavali proizvode koje su oni nosili u Italiju, Francusku Irsku…Danas je oznaka kvalitete jako bitna jer u doba današnje industrije ljudi ne znaju ni što jedu ni što piju, a kad dođu na naš štand onda su sigurni da jedu prirodne proizvode." - ističe Galošić. 

Ante Galošić također navodi kako će se opet natjecati za dodjelu oznake "Hop", ovaj put za konzervirane crne masline. Sama procedura dobivanja markice traje par mjeseci no isplati se, smatra naš sugovornik…

" Morate proći stroge analize ministarstva, laboratorija i zdravstvenih ustanova, to sve skupa traje mjesec-dva dana ali sav trud je neznatan s obzirom na to što ćete poslije dobiti s tom markicom…"

Kriteriji za dobivanje oznake Hop nisu se mijenjali ni u ovom, 8.natječaju, doznajemo od Ljubice Ajduković Ugarković iz resornog Ministarstva. Osnovni uvjet je da kandidat ima sjedište na otoku i da koristi izvorne sirovine. Otočani izgleda imaju koristi od markica o čemu svjedoče brojevi…

" Pa mi smo krenuli 2007. sa 14 dobitnika i 22 proizvoda, a danas imamo u našoj velikoj obitelji 145 dobitnika s 19 otoka i poluotoka Pelješca, dakle svake godine širimo se , imamo 409 proizvoda i proizvodnih linija, neki su od proizvođača i višestruki dobitnici…"

Iako spomenutu "Hop-obitelj" čine većinom prehrambeni proizvodi i suveniri, iz ministarstva podsjećaju da ovu oznaku kvalitete mogu dobiti i nematerijalni proizvodi kakve su na primjer različite kulturno-zabavne manifestacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.