Hrvatski radio

Radio Zadar

Prikazane najnovije metode i tehnologije razminiranja

24.04.2014.

12:08

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu međunarodnog simpozija "Mine Action 2014." na poligonu u bivšoj vojnoj bazi Šepurine održana je terenska vježba na kojoj su prikazane najnovije metode i tehnologije razminiranja. Iz HCR-a navode kako je u prošloj godini, unatoč smanjenim sredstvima, u Hrvatskoj očišćen 71 četvorni kilometar minski sumnjivog područja, a plan je do kraja 2015 godine očistiti sve poljoprivredne površine.

Više o budućem planu rada, ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec:

         Preostali dio je makija i krš, a 70 posto odnosi se na šumske predjele u RH, i naravno kombinacijom tih prioriteta ravnomjerno ćemo rasterećivati županije, a naravno tu su i nacionalni strateški ciljevi, s jedne strane da oslobodimo državu od troška kontrole minski sumnjivog prostora i s druge strane da prostor što prije stavimo u funkciju– kazao je Jakopec.

Iz HCR-a navode kako je u prošloj godini, unatoč smanjenim sredstvima, u Hrvatskoj očišćen 71 četvorni kilometar minski sumnjivog područja, a plan je do kraja 2015 godine očistiti sve poljoprivredne površine. Opći podaci kažu kako jedna petina stanovništva u Hrvatskoj živi i radi u blizini minski sumnjivog područja ukupne veličine 600 četvornih kilometara, a tu se pak, pretpostavlja, nalazi 70 tisuća mina.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.