Hrvatski radio

Radio Zadar

Prilagodite nam literaturu

12.05.2014.

12:43

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S ciljem ravnopravnog uključivanja slijepih i slabovidnih osoba u visoko obrazovanje, u zadarskoj Znanstvenoj knjižnici održava se radionica u sklopu EU projekta - "Studirajmo zajedno."

U Hrvatskoj ne postoje propisani standardi kada je u pitanju prilagodba nastavnog programa za slijepe i slabovidne osobe. Većina njih tako je prepuštena sama sebi, primjerice sami, ili uz pomoć kolega i profesora, nabavljaju prilagođenu literaturu . Današnja radionica posvećena je pripremi za državnu maturu i upis na fakultet. O svom iskustvu govore srednjoškolke iz Splita i Zadra:

" Nama je kao slijepim i slabovidnim najviše nedostaju prilagođene knjige i nastavni materijali, naprimjer u osnovnoj školi ima više knjiga na Brajevom pismu, dok je to rjeđe u srednjoj školi. Tako sam se morala sama snalaziti ..." 

" Mi zapravo kao slabovidne osobe nismo imali nikakva prava, dobiješ uvećani tisak i to je to , i profesori su morali proći nekakvu prilagodb, oni nisu svjesni naših poteškoća, treba još puno o tome govoriti... " kazale su srednjoškolke.

U projekt su uključeni slijedeći partneri: Županijske udruge slijepih osoba Split i Zadar, Prirodoslovno matematički fakultet u Splitu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Filizofski fakultet u Splitu, Sveučilište Aarhus iz Danske te studentska organizacija AIESEC Split.

Predavanje  je održao Willy Aastrup iz Sveučilišta u Aarhusu koji je glasoviti svjetski stručnjak na području visokoškolskog obrazovanja osoba oštećenog vida. "U Danskoj je sustav postavljen tako da slijepa i slabovidna osoba može dobiti prilagođenu literaturu po želji, no ja uvijek napominjem uspjeh integracije u društvo uvijek ovisi o samoj osobi. " - istaknuo je Willy Aastrup.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.