Hrvatski radio

Radio Zadar

Privremeni terminal nezakonit ?

17.01.2014.

10:20

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Zadar i dalje ostaje pri stavu da se luka Gaženica mora dovršiti prema prvobitnom projektu, odnosno da se treba izgraditi putnički terminal i sve popratne objekte iz 3.faze i tek onda luku otvoriti za promet. Dogradonačelnik Zvonimir Vrančić upozorava kako bi izgradnja privremenog terminala po modelu Ministarstva prometa mogla biti nezakonita, no ravnatelj Lučke uprave Emil Bilić navodi kako će terminal imati svu urednu dokumentaciju i biti pušten u promet 1. srpnja.

Na improvizacije Ministarstva prometa u srcu sezone ne pristajemo, ističe dogradonačelnik Zvonimir Vrančić te upozorava …

" Za ta privremena rješenja mi ne vidimo zakonsku mogućnost dobivanja lokacijske i građevinske dozvole a da se ne izmijeni cijeli DPU, duga je građevinska procedura. Sve se može nasilno napraviti ali po našem mišljenju ,mišljenju grada i struke, ne može nezakoniti način. Drugo, sve to – završetak tih privremenih zgrada ili kontejnera, što li - to je najavljeno do 01.07. ali mi ne vodimo nikakve ozbiljne pripreme u tom smislu…" izjavio je Vrančić na jučerašnjoj tribini Otočnog sabora u Zadru.

I tajnik Gospodarske komore Denis Ikić sumnjičav je oko najave tako krupne promjene u životu grada usred sezone, uz to navodi kako projekcije međunarodnog prometa i projekcije brodova na kružnim putovanjima za 2015.godinu predviđaju…

" 180 tisuća putnika a bit će ih možda i 200 tisuća. Kako će prvog sedmog biti vršen transfer tolikog broja putnika iz jedne plohe kakva je sada nova luka Gaženica ? " pita se Ikić jer, dodao je, ministarstvo još nije odlučilo o modalitetu gradnje i upravljanja lukom.  

Ravnatelj Lučke uprave Zadar Emil Bilić na takva pitanja odgovara kako se u luci građevinski radovi odvijaju prema planu, obalni zidovi i gatovi su izgrađeni, sada se grade prometnice a stiže i sva nužna dokumentacija za privremeni terminal…

 " Uskoro će biti izdana lokacijska dozvola za privremenu zgradu terminala, za koju se također pretpostavlja da će po tehničkim pregledima i dobivanju uredne dozvole da će biti puštena u promet 1.srpnja i da će se u tom vremenu do tada sinhronizirati sve što treba, sve službe da bi to zaživjelo…" kazao je jučer za govornicom u Domu Zadarske županije ravnatelj Bilić.

Bilić ističe kako Gaženica donosi novu strategiju razvoja grada i regije, pa i novi način života u Zadru i okolici. "Za par godina ta luka će Zadru donijeti novu kvalitetu koju neće imati niti jedan grad na Jadranu", uvjeren je Bilić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.