Hrvatski radio

Radio Zadar

Prosvjed na Viru

02.05.2014.

13:00

Autor: F. Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grupa građana Vira održala je danas još jedan prosvjed, izazvan kako kažu, nenamjenskim i netrasparentnim trošenjem proračunskog novca od strane općinskih vlasti. Nejasno je kažu kako je potrošeno 300 milijuna proračunskog novca u posljednjih desetak godina, a mjerodavne institucije pozivaju i da istraže donošenje Prostornog plana jer tamo je tvrde leglo korupcije. Imamo rezultate, dokazana je devastacija obalnog pojasa i nezakonita naplata otpada - ističu iz Udruge "Vir bez podjela" navaljujući daljnje prosvjede.

Nezadovoljni su i što Općinska vlast troši velik novac na putovanja po svijetu te na zabavne manifestacije poput vatrometa u podne, u svjetlo dana, što je presedan u svijetu. Istovremeno mještani se bore s problemima poput nezaposlenosti.

Protestiram protiv ove diktature, protiv svih ovih cijena, zemljište mi je ukradeno.....Pokušavaju sve naplatiti, a ja još nemam osigurane osnovne uvjete za život....Naš novac se troši uzalud..Odakle početi, proglašena građevinska zona, a nema ni struje ni vode, moram platiti privatno priključak 6 tisuća eura, toga nema ni u Londonu.... Nama je Općina ugasila građevinsku, ovo je bezobrazluk što se ovdje radi - poručili su neki od okupljenih prosvjednika.

IZ Udruga za promicanje kvalitete življenja i razvoj otoka "Vir bez podjela" Marko Vučetić:

Ministarstva graditeljstva, zaštite okoliša, utvrdili su da je došlo do devastacije obalnog pojasa, i također su utvrdili da se odvoz mješovitog komunalnog otpada ne naplaćuje u skladu s zakonom, dakle naše aktivnosti nisu bezuspješne, nisu bez cilja i itekako su smislene te se nastavljaju i dalje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.