Hrvatski radio

Radio Zadar

Prosvjed podrške radnicima Naute

23.04.2014.

12:35

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mirnim prosvjedom ispred zadarskog Trgovačkog suda, bivši zaposlenici propalih zadarskih tvrtki u stečaju organiziranih u udrugu Solidarnost, danas je podržalo radnicke remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana.

Organizatori iz udruge Solidarnost procjenjuju da je kroz stečajeve u Zadarskoj županjiji likvidirano stotinjak zadarskih tvrtki, a da je bez posla ostalo između 17 i 25 tisuća radnika.

Glavnim krivcima smatraju većinu stečajnih upravitelja, te suce Trgovačkoga suda u Zadru, koje su nazvali grobarima zadarskoga gospodarstva. Na predsjednicu Trgovačkoga suda u Zadru Ardenu Bajlo, obrušio se predsjednik udruge Solidarnost Petar Smokrović koji ju je javno upitao jeli sutkinja Ardena Bajlo razmišlja koliko je gladnih obitelji koje su blagdan proveli ispred praznoga stola. "I sve to zahvaljujući primjeni zakona na Trgovačkome sudu u Zadru, na kojem se odluke donose prema interesima špekulativnog kapitala, a pravomoćne sudske presude hrvatskih sudskih institucija nisu valjani dokument. Prozvali smo ovaj sud grobarima grada i zadarske županije, jer u Zadru se ne radi ništa, propalo je sve" - poručio je Smokrović.  

Imenom i prezimenom Smokrović je prozvao stečajne suce Ivanku Bosotina, Milorada Senkića, Branka Morića, Blaža Savića, Franu Zvonimira Negra i Edvina Šimunova. "Niti jedan od njih nije spasio niti jedno radno mjesto, a samo jedno radno mjesto više vrijedi više nego svi oni" – rekao je Smokrivić.

Ovim prosvjedom podržali su kolege radnike remontnoga brodogradilišta Nauta Lamjana koji strahuju da će ih zadesiti ista sudbina. "I oni će za mjesec dana ostati bez posla. Provjerili smo rasd stečajnog upravitelj Aleina Khana. On je jednak kao i ovi naši upravitelji, jer nije spasio niti jednu tvrtku" – zaključio je Smokrović. 

Pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija istaknuo je da je samo tvrtka kroz stečaj u Zadru spašena, te da je riječ o tvrtci Vigens. "Sve ostale su propale, a među njim i velikani kao što su  Transport, Croatia Zadar Line, Radnik, Zadranka, Polikem, Zadarcommerce, Kemoplast, Mesopromet, Luka Zadar, Elektronika, Otočanka, Bagat, TIZ, Tvornica duhana i još 50-ak sličnih tvrtki u kojima su ljudi ostali bez posla" – rekao je Uranija dodajući da je za sve kriva katastrofalna stečajna politika koja je upropastila na stotine tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj. "Naravno, sada se svi pitamo koje je rješenje. Pa rješenje je u novoj stečajnoj politici, sličnoj kao predstečajna nagodba kojom se spašavaju radna mjesta. Treba hitno promijeniti stečajni zakon da primarno bude nastavak proizvodnje, a ne namirenje vjerovnika. Da je to bilo primarno zadnjih 15 godina sad bi imali sve ove tvrtke" – poručio je Uranija.   

Sindikalni povjerenik Nauta Lamjane Mario Košta rekao je da su radnici Naute pokazali veliku naivnost. "Prijavljujemo godinama kriminal u tvrtci i očekujemo konjicu koja će doći i spasi nas kao u kaubojskom filmu. Konjica je došla, ali na suprotnoj strani, tako da smo vrlo razočarani" – rekao je Košta dodajući da još ima nade. "Premijer Milanović je rekao da se ne može miješati u rad sudstva. Ali se može miješati u rad ministarstva pomorstva. Vlada može oduzeti koncesiju Nauta Lamjani i dati je nekoj drugoj tvrtki koja bi normalno radila" – zaključio je Košta.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.