Hrvatski radio

Radio Zadar

Prosvjed protiv prijedloga ZOR-a

26.02.2014.

10:37

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sabor raspravlja o prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR). Zastupnicima je zakon predstavio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Kazao je kako su 'dobri oni zakoni koje piše život, a ne Vlada, sindikati ili poslodavci'. Dodao je kako se o izmjenama ZOR-a pregovara godinu i pol dana.

Sindikalni čelnici napustili su sabornicu zajedno sa zastupnicima HDZ-a kada je Mrsić počeo izlaganje. 'Ne želimo se vraćati, sve je jasno', poručio je čelnik HURS-a Ozren Matijašević. Sindikalni čelnici dotad su zasjedanje pratili sa galerije, dok na Markovom trgu prosvjeduju članovi pet sindikalnih središnjica prateći na video-zidu saborsku raspravu. Izlazak Mrsića za govornicu izazvao je buru negodovanja na Markovu trgu, tako da se od zvižduka, povika i sirena nije ni čulo što ministar govori.

Sindikati, koji traže povlačenje novog prijedloga ZOR-a i ponovne pregovore socijalnih partnera o njemu, upozoravaju, među ostalim, da će prihvaćanje prijedloga izmjena ZOR-a u sadašnjem obliku i sadržaju imati ozbiljne negativne posljedice za razvoj učinkovite politike zapošljavanja i radne odnose. Smatraju da bi takav zakon drastično pogoršao uvjeta života i rada hrvatskih građana, produbio nejednakosti i potkopao temelje za budućnost ekonomije i društva.

Dio članova Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge radničkih sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske prate raspravu s galerije u Saboru. Čelnik NHS-a Krešimir Sever izjavio je kako je saborska rasprava o izmjenama ZOR-a prigoda da se zastupnici legitimiraju, tko je na strani radnika i naroda, a tko se svrstao na drugu stanu. Ozren Matijašević očekuje, pak, da rasprave o predmetnim izmjenama neće ni biti, odnosno da će zastupnici poslušati glas razuma i privremeno odgoditi raspravu.

Inače, Sabor je zasjedanje započeo stankom koju su zatražili klubovi zastupnika HDSSB-a, Hrvatskih laburista, HDZ-a, SDSS-a, HNS-a te nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. Stanku zbog stanja u rovinjskoj Mirni i pulskoj Areni zatražili su pak nezavisni zastupnik Damir Kajin i HSU-ov Silvano Hrelja. S 'Arenom' Istra gubi još jedan simbol. Prokletstvo te firme, kao i 'Mirne', su njihov smještaj, njihove nekretnine, rekao je Kajin (IDS) u Saboru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.