Hrvatski radio

Radio Zadar

Prosvjed protiv "smećarske mafije"

14.05.2014.

11:52

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Okupili smo se i danas da bismo javno pokazali da smo zajedno u cilju da se ukloni ovo kancerogeno Crno brdo, teren sanira i da se prestane sa zagađivanjem Ravnih Kotara - poručili sudionici prosvjednog skupa koji je u organizaciji Udruge Eko Ravni Kotari održan u Zadru ispred zgrade Zadarske županije.

           " Okupili smo se još jednom i da bismo rekli NE predviđenoj lokaciji budućeg Centra za gospodarenje otpadom. Naime, mi nismo protiv centra ali smo protiv lokacije u Biljanima Donjim. " Prosvjednici poručuju kako oba problema mogu riješiti samo ako ostanu zajedno a jedini je cilj da djeci, unucima i budućim generacijama ostave zdraviji okoliš, čiste vode, ekološki prihvatljiva polja i čist zrak - kazalo je danas okupljenih 30-ak građana ispred Doma županije u Zadru.

           Najavljuju kako će se i dalje okupljati svaka 2 do 3 tjedna po svim ugroženim naseljima. Danas je također rečeno kako se nastavlja i potpisivanje peticije protiv Crnog brda i protiv lokacije Centra u Biljanima Donjim.

Došli smo ovdje jer nas župan putem medija omalovažava i vrijeđa, kazali su prosvjednici te upozoravaju:

           " To je kancerogena stvar, kad bura puše i kiša padne vodu ne možeš primaknuti nosu. Ja imam dvoje male dice i kakva je budućnost meni i mojoj dici ako mi dođe taj Centar, ja sam četiri i pol kilometra udaljen od tog Centra a tri od Crnog brda...

             Predviđena je kao tvornica za gospodarenje otpadom koju nitko u svitu tako ne naziva, predviđeno je i da to bude regionalni centar, znači kad naša županija ne bude proizvodila dovoljno otpada još ćemo ga i uvoziti

           To ljeti strašno smrdi kad su visoke temperature, više od 500 ljudi posjetilo je zadarsku bolnicu zbog oboljenja pluća , emfizema ili kancerogenih oboljenja..."

Iskazujući podršku okupljenim prosvjednicima, kratko ih je pozdravio zamjenik zadarskoga župana Rudolf Dvorski kazavši kako nije za to da se problemi stavljaju pod madrac već da se o njima raspravlja. Na novinarski upit ističe kako izlazak među prosvjednike nije dogovorio sa županom Stipom Zrilićem:

          " U potpunosti podržavam ovaj prosvjed jer ako netko ima neki problem naravno da treba iskazati svoje nezadovoljstvo. Nisam ovo koordinirao sa županom, izašao sam svojevoljno. Nisam došao u ime župana nego u vlastito ime. Što se tiče problema oko Crnog Brda i Centra, trebaju ga rješavati stručne službe" - kazao je Dvorski.

Predsjednik udruge Zdravko Belušić navodi kako su s ovim slučajem upoznali i i europske institucije…

 " Mislimo da Europa neće s 80 posto sufinancirati ovako skupi projekt ako nema podršku lokalnog stanovništva, a očito je da nema... "

Članovi udruge najavljuju kako će svaka dva do tri tjedna održavati prosvjede  a ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima spremni su kažu i na druge oblike građanskog neposluha. 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.