Hrvatski radio

Radio Zadar

Protivljenja puno, a do 2018. moramo riješiti problem s otpadom

03.02.2014.

12:41

Autor: sjm

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska županija mora riješiti problem otpada do 2018. godine. Imamo malo vremena jer ćemo inače plaćati kazne, a one nisu baš male. Sve zemlje članice EU koje nisu riješile problem otpada, plaćaju kazne na dnevnoj osnovi, a to nisu mali iznosi. Mađarska primjerice plaća preko 27 tisuća eura dnevno - a skoro 10 milijuna eura godišnje, zato što nije ispunila svoje obveze.

 Na ove činjenice upozorio je zadarski dožupan Božidar Longin, navodeći, kako je uspostava Centra za gospodarenje otpadom jedan od prioriteta Zadarske županije. Riječ je o tribini o Projektu izgradnje Centra koja je u tijeku u zadarskoj Gradskoj vijećnici.

Direktor Centra Eko d.o.o. Dino Perović navodi kako je tribina organizirana s ciljem najave javne rasprave o Studiji o utjecaju na okoliš i Zahtjevu za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša s tehničko-tehnološkim rješenjem za Centar za gospodarenje otpadom Zadarske županije , te se nada kako bi lokacijsku dozvolu Centar mogao dobiti u svibnju ove godine, pa nakon izgradnje mogao početi funkcionirati u 2017.-oj. Posebice ističe kako je zaštiti podzemnih voda dana posebna pažnja pa je u Biljanima Donjim predviđeno da ispod Centra bude 7 zaštitnih slojeva do prvog vodotoka. Hoće li izvorište Golubinka biti ugroženo - zanimalo je SDP-ovu županijsku vijećnicu Renatu Sabljar Dračevac. Iako je izvorište Oko najbliže budućem Centru a ne Golubinka, Tatjana Vlahović iz Hrvatskih voda izričito izjavljuje

 

" Pa vidjeli ste u prezentaciji kolika je to zaštita podzemnih voda: što bi trebalo biti metar iznad najviše razine, to je ovdje 47 i pol metara, uz to je 50 posto više nepropusnih slojeva koji su zakonski propisani. Naglašavam, podzemne vode su sve zaštićene. "

Gradskog vijećnika HSP Ante Starčevića, Marka Barančića pak zanima koliko ćemo više plaćati usluge zbog svega ovoga?

Dožupan Božidar Longin odgovara temeljem usporedbe s cijenama u slovenskom gradu Celju, koji ima ovakav Centar da će otprilike cijena ostati na sadašnjoj razini.

" Taj odvoz koji će se u perspektivi plaćati biti će otprilike na razini onog koji sada imamo "

Zdravko Belušić iz Eko udruge Ravni Kotari podsjetio je skup kako Udruga raspolaže s dvije i pol tisuće potpisa građana iz 12 mjesta koji se ne slažu s lokacijom, podržali su ih vijećnici iz Akcije mladih, na što je direktor Dino Perović cinično kazao da ako nastavimo ovim tempom neće ni do kraja stoljeća biti centar izgrađen.

       " O.K. – nađemo novu lokaciju, ako to odobri županiija, onda nam treba još 6 godina i imati ćemo Centar   2151.godine"

Još je nekoliko nazočnih vijećnika iskazalo sumnju u ekološku opravdanost projekta zbog negativnih iskustava s pročiščivačem na Smiljevcu, a s druge strane gradski vijećnik HDZ-a Bruno Milin podsjetio je na zagušenost odlagališta u Diklu i na muke tamošnjih žitelja. Za sva ostala pitanja tvrtka Eko Zadar je otvorena, poručuje Dino Perović te podsjeća da će 12.veljače javna tribina na istu temu biti održana u Benkovcu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.