Hrvatski radio

Radio Zadar

Provjerili smo koliko se dugo čeka na preglede u zadarskoj bolnici

13.02.2023.

13:16

Autor: Suzana Dražić

Ravnatelj zadarske Opće bolnice dr. Željko Čulina

Ravnatelj zadarske Opće bolnice dr. Željko Čulina

Foto: Suzana Dražić / Radio Zadar

Za pregled na magnetskoj rezonanci čeka se šest mjeseci, UZV dojke sedam mjeseci,a za ultrazvuk štitnjače više od godinu dana. To su podaci za zadarsku Opću bolnicu koje nam je u razgovoru za  sutrašnji Jutarnji program dao ravnatelj zadarske Opće bolnice dr Željko Čulina.

  

Duge liste čekanja na pojedine preglede bolna je točka hrvatskog zdravstva, a "liste" su se zbog dvije godine pandemije covida i produžile. Šest mjeseci toliko je potrebno čekati za MR. Kako radi samo jedan magnet, Bolnica planira nabavku još jednog,najavljuje ravnatelj dr Željko Čulina :  Za ultrazvuk dojke slobodni termini su u rujnu,za ultrazvuk štitnjače i više od godinu dana. Tu je problem liječnika na Nuklearnoj medicini. Dvije kolegice su bile na porodiljnom, a sada sve tri rade, pa bi trebalo biti brže. Godinu dana se čeka i za EMNG, neurološki pregled živaca.

Dr. Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar

Problem je i na Pedijatriji koja ima jednog dječjeg kardiologa, a puno naručenih pacijenata: 


Poslali smo jednu liječnicu na specijalizaciju koja će dio vremena biti na Klinici, a drugi na zadarskoj Pedijatriji.Tako ćemo pokušati skratiti listu čekanja.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina

Znamo da je zbog pandemije zadarska bolnica radila manje pregleda, većina resursa bila je usmjerena na oboljele od covida. S druge strane mnogi su od nas, ako nije bilo baš hitno,izbjegavali odlazak u bolnicu. Posljedica toga su povećani broj novootkrivenih karcinoma za oko 10 posto i duže liste čekanja. Ravnatelj Čulina smatra kako bi karcinoma bilo manje da se u većem postotku odazivamo na besplatne preventivne preglede: 

Evo primjer Nacionalnog programa prevencije raka pluća. Zadnjih šest mjeseci 15 tisuća ljudi odazvalo se pregledu, otkriveno je 112 karcinoma pluća, od kojih većina u ranoj fazi.

Dr Željko Čulina, ravnatelj zadarske Opće bolnice

 O ovoj ali i drugim temama u razgovoru s dr. Željkom Čulinom slušajte sutra u Jutarnjem programu Radio Zadra od 10 i 15.

Koliko su duge liste čekanja ?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Jutro uz Radio Zadar

Svako jutro iz sata u sat donosimo vam najnovije informacije iz zemlje i svijeta. Govorimo o stanju na prometnicama i kakvo nas vrijeme očekuje. Možete besplatno oglasiti sve što prodajete ili kupujete, a društvene aktualnosti i svakodnevne životne probleme, s vama komentiramo u kontakt programu.

Poslušajte u Slušaonici