Hrvatski radio

Radio Zadar

Prva presica Srpskog odbora solidarnosti

22.10.2014.

12:21

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novoosnovana udruga za za zaštitu ljudskih i građanskih prava, Srpski odbor solidarnosti, održala je u Zadru svoju prvu konferenciju za novinare.

Prozvali su Vladu i ministarstvo pravosuđa da nisu učinili ništa kako bi pomogli hrvatskom branitelju Veljku Mariću koji u srpskim zatvorima služi 12-godišnju zatvorsku kaznu za ratni zločin. Predsjednik SOS-a Željko Bajalica ističe kako bi Vlada trebala voditi računa o svojim građanima i pomoći im u dokazivanju nevinosti. Vladu je prozvao i zbog, po njegovom mišljenju nepromišljenog uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru. Bajalica smatra da će upotreba ćirilice u tom gradu zaživjeti, te ističe da postoje mjesta gdje ćirilične ploče ne treba postavljati: Postoji Ovčara. To je mjesto od posebnog pijeteta za Hrvate, a to je mjesto od posebnog pijeteta i za mene kao Srbina koji razumije što se tamo dogodilo. Moje je mišljenje da tamo ne bi trebalo biti ćirilice. Uz Ovčaru, mislim da postoji u Vukovaru i Memorijalni centar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.