Hrvatski radio

Radio Zadar

Punom parom naprijed

14.07.2014.

09:16

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je njihova polupodmornica postala pravi hit, biogradska tvrtka Agena Marin razvija sada veću podmornicu , kapaciteta 55 putnika. Za njezin razvoj dobili su nedavno i 620 000 kuna bespovratnih sredstava ministarstva poduzetništva.

Prototip polupodmornice postoji od 2005-te godine. Upravo je taj prvi dio bio najteži kaže direktor tvrtke Mladen Peharda:

Prvenstveni dio je bio probiti papirologiju, budući da kad smo na početku dolazili s idejom, bili smo lokalni redikuli i nikom nije bilo jasno što hoćemo napraviti. Jako je malo bilo podrške iz institucija, tako da je bilo je jako, jako teško.

3 godine nakon što su počeli s proizvodnjom, njihove polupodmornice sad već pokrivaju gotovo cijelu obalu od Umaga do Dubrovnika:

Prošle godine smo imali pokrivenih 17 lokacija, ove godine ćemo doći sve skupa blizu 30.

Sljedeći cilj im upravo i jest strano tržište:

Mi smo više-manje svoj plan za Hrvatsku ispunili što se tiče ovog manjeg modela polupodmornica, sad smo u razvoju većeg, to je broj duljine 17 metara, kapaciteta 55 putnika, te počinjemo lagano raditi  izvoz i pripremu kompletnu za vani.

Za njezin razvoj dobili su i 620 000 kuna  bespovratnih sredstava ministarstva poduzetništva. U planu im je i širenje proizvodnje budući da im je sadašnja hala već postala premala. Također, ističe, Peharda, osim razvoja turističkih polupodmornica, cilj im je razvoj i drugih komercijalnih turističkih brodova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.