Hrvatski radio

Radio Zadar

Pupić Bakrač : sankcionirati odgovorne kako bi se spriječile daljnje tragične posljedice

11.07.2022.

09:50

Autor: tp

Vijećnik Marko Pupić Bakrač

Vijećnik Marko Pupić Bakrač

Foto: Dino Stanin / Pixell

Županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač nakon smrti mladog Irca u Ledani,od nadležnih institucija zatražio je da se procesuiraju odgovorni. 


Među ostalim je zatražio je da se "procesiraju odgovorne osobe u tvrtci Riva Liburna d.o.o zbog kršenja niza Zakona i propisa, što je, kako je naveo, rezultiralo tragičnim posljedicama. 


Zatražio je i podizanje kaznenih prijava i određivanje jednomjesečnog pritvora s mogućnošću produženja zbog mogućeg utjecaja na svjedoka i mogućnosti ponavljanja djela.

Budući se u noćnom klubu Ledana zbog kršenja niza Zakona i propisa od strane osoba i institucija stalno događaju incidenti sa tragičnim posljedicama zahtijevam od nadležnih institucija da poduzmu slijedeće radnje i mjere :

1.Da se tvrka Nasadi d.o.o zbog nepoštivanja koncesijskog ugovora i kršenja Zakona i propisa raskine koncesijski ugovor sa tvrtkom Riva Liburna d.o.o, ukine predmetnu koncesiju te da se objekt Ledana u Perivoju Kraljice Jelene Madijevke trenutno zatvori.


2.Da Grad Zadar koji je vlasnik zemljišta u Perivoju vrati Perivoj pod svoj nadzor i kontrolu na način da ukine suglasnost tvrtci Nasadi d.o.o za korištenje i upravljanje parkom.


3.Da se iz Perivoja u najkraćem mogućem roku sukladno Zakonu o gradnji uklone svi čvrsti i montažni objekti te instalacije koji se tamo protuzakonito nalaze. Jer takvim građevinama nije mjesto u parku niti se park oplemenjuje građevinama i noćnim klubom kao što to tvrdi direktor Nasada d.o.o Josip Krnčević nego hortikulturom. Također zadarske gradske zidine su pod zaštitom UNESCa i nisu pogodne za građevine onakvog opsega i tipa , noćni klub koji se tamo nalazi o čemu je takvo mišljenje u pisanom obliku dao i Konzervatorski odjel u Zadru. Taj i takav noćni klub razvidno ne zadovoljava osnovne sigurnosne standarde, sanitarne uvjete, standarde zaštite od buke, svjetlosnog zagađenja…


4.Da se procesiraju odgovorne osobe u tvrtci Riva Liburna d.o.o zbog kršenja niza Zakona i propisa a što je rezultira tragičnim posljedicama te da se protiv istih podigne kaznena prijava i odredi im se jednomjesečni pritvor sa mogućnošću produženja zbog mogućeg utjecaja na svjedoka i mogućnosti ponavljanja djela.


5.Da se protiv odgovornih osoba u tvrtci Nasadi d.o.o kojoj je Perivoj dan na korištenje i Gradu Zadru koji je vlasnik zemljišta a bili su pismeno izvješteni o protuzakonitim radnjama u Perivoju od strane Državnog inspektorata nakon obavljenog nadzora podigne kaznena prijava i odredi im se jednomjesečni pritvor sa mogućnošću produženjem zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja djela. Jer nakon pisane obavijesti i saznanja o protuzakonitim radnjama nisu poduzeli nikakve radnje i mjere da se spriječi dalje protuzakonite radnje a što je rezultiralo tragičnim posljedicama, dapače unatoč saznanjima koje su imali produžen je koncesijski ugovor tvrtci Riva Liburna d.o.o .


5.Da se protiv osoba u Upravnom odjel za povjerene poslove državne uprave Zadarske županije koji su nakon nadzora Državnog Inspektorata i utvrđenih nepravilnosti izdali protuzakonito Rješenje o udovoljavanju minimalnih uvjeta podignu kaznene prijave i odredi im se jednomjesečni pritvor sa mogućnošću produženjem zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja djela. Naime klub očigledno ne zadovoljava brojne uvjete među kojima i onaj da unutarnji prostor noćnog kluba ne smije biti manji od 100 m2.


6.Da se istragom utvrdi da li je bivša predstojnica Ureda župana Marina Dujmović-Vuković kontaktirala Župana Longina, pročelnika Stipu Zrilića i zaposlenike Upravnog odjel za povjerene poslove državne uprave Zadarske županije, koristila političke veze i utjecaj kako bi se ishodilo Rješenje o udovoljavanju minimalnih uvjeta .


7.Da me se kao podnositelja ove Prijave i zahtjeva obavijesti pismeno o poduzetim radnjama i mjerama u ovom predmetu.


                                                     Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije

                                                                                Marko Pupić-Bakrač

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.