Hrvatski radio

Radio Zadar

Račun vode u domaćinstvu će porasti za 2 EUR

10.02.2023.

13:57

Autor: Radio Zadar

Water pipe (Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Water pipe (Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Foto: - / Pixsell

U zadarskom Vodovodu kreću s modernizacijom sustava naplate potrošnje. Djelatnike koji obilaze kućanstva i mjere potrošnju zamijenit će radijsko očitanje kakvo je dosad postavljeno u Vinjercu i Punta skali. 

- Cijena vode se sastoji od fiksnog i varijabilnog dijela. Varijabilni dio ovisi koliko kubika vode se potroši, no njega sad nećemo dirati. Po zakonu moramo formirati cijenu vode da pokrijemo sve troškove.

Krećemo s modernizacijom sustava, kako bi očitanje išlo putem radijskih frekvencija. Takav sustav već postoji u Vinjercu i Punta skali no postupno ćemo ga uvesti u čitavo područje koje pokrivamo.

Direktor Vodovoda Zadar, Tomislav Matek

Moderni vodomjeri su u nabavi skuplji pa će i račun za vodu prema najavama poskupjeti za maksimalno 2 EUR. 


- Imali smo primjere da hotelske kuće i kampovi koji imaju veće profile vodomjera plaćaju isti fiksni dio kao i stanari. Tako da će poskupljenje više ići prema takvim potrošačima koji imaju veće promjere / profile vodomjera dok će za obične vodomjere kakvi postoje u kućanstvima poskupljenje biti maksimalno 2 EUR po domaćinstvu. Na bazi godine to će biti oko 20 EUR, kazao je direktor zadarskog Vodovoda Matek. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.