Hrvatski radio

Radio Zadar

12:12 / 03.06.2014.

Autor: S. Jakšić Mandić

Radna mjesta važnija od prepucavanja s Linićem

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stečaj Nauta Lamjane i sve radnje koje su slijedile su nezakoniti. Tražimo da se stečajni postupak zamrzne dok pravosuđe ne istraži sve nezakonitosti - poruka je to s prosvjednog skupa bivših radnika kaljskog škvera. SSSH se također protivi smjeni stečajnog upravitelja Ivana Rude i tražit će od DORH-a da ispita zakonitost njegove smjene.

Pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija je od ministarstva pomorstva i Vlade zatražio da se manje bavi međusobnim stranačkim prepucavanjima a više spašavanjem radnih mjesta.

"Tražimo da se Vlada RH i ministarstvo pomorstva još aktivnije uključe u spašavanje Nauta Lamjane, mislimo da je na ministru Dončiću i premijeru Milanoviću velika odgovornost, nisu prioritet prepucavanja s Linićem nego spašavanje tvartki kao što je Nauta Lamjana. Više je tvrtki koje su zainteresirane za preuzimanje koncesije : tu je uz Viktora Lenca i Douglas international iz Zagreba, još jedna talijanska tvrtka, još nekoliko tvrtki iz Hrvatske i inozemstva koje nisu zainteresirane samo za preuzimanje svih 42 radnika nego i za ulaganje u brodogradilište." - rekao je Uranija

Povjerenik sindikata metalaca Mario Košta tvrdi kako je i bivši vlasnik brodogradilišta - tvrtka Jupiter Adrija za cilj imala samo izvlačenje novca iz tvrtke... 

"To je jednostavno bio reket vlasnika, oni su nam puno izmuzli kroz sve te godine, potpuno neopravdano, za nikakvu uslugu su izvlačili novac ali imali su svog direktora koji im je te lažne fakture potpisivao. Kao što je davao lažne izjave, tako je i lažne fakture potpisivao. Krediti su bili po principu Kraljevića Marka - pola pije, pola šarcu daje. Daju ti 2 milijuna, milijun im vratiš, to je cijelo vrijeme tako bilo. Oni su imali kravu muzaru u brodogradilištu a mi smo završili sada na ulici. " - istaknuo je Košta.

Inače, Nauta Lamjana i dalje radi, iako je stečajni upravitelj Alein Khan najavljivao da će škver biti likvidiran 01.lipnja. Radnici i sindikalisti izvijestili su novinare da je od 42-oje radnika na poslu samo 21. Među najavljenim sindikalnim aktivnostima za spas tvrtke je i zahtjev za izuzećem Erste banke odnosno Marine Preko iz stečajnog postupka, s ciljem da radnici Nauta Lamjane  postanu većinski vjerovnici, rečeno je na skupu u Domu sindikata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.