Hrvatski radio

Radio Zadar

Radnicama Adrie isplaćene plaće - čeka se predstečajna nagodba

18.03.2014.

12:17

Autor: bkolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sindikat PPDIV-a postigao je dogovor za 76 radnica Adrie iz Knina i Benkovca kojima je za vrijeme zakupa tvornice od strane Nevena Badurine i Jadranka Lisice godinu dana bio zabranjen rad u tvornici.

Radnicama je priznat radni staž te isplaćeno 5 i pol plaća za taj period dok preostali dio moraju dobiti ili od strateškog partnera u predstečajnoj nagodbi ili ako ona ne uspije, od novog poslodavca, najvjerojatnije Ostree, ili će se namiriti iz stečajne mase.  

Ne postigne li se predstečajna nagodba na ročištu zakazanom za 9. travnja Adriu čeka stečaj. Najveći problem je pronalazak potencijalnog strateškog partnera  kazao je danas predsjednik PPDIV-a Šimo Orešković:

Pitanje je kako i na koji način će , uopće se pronaći strateški partner koji će uložiti tih 40 milijuna kuna i da se praktički Adria izvuče iz teške situacije i da stane na noge i da se ta proizvodnja dalje redovito održava odnosno da radnici tamo rade i dobiju svoju plaću.

Problemi za Adriu počeli su prodajom EVA branda Podravki, smatra Orešković:

Onog trenutka kad su oni izgubili brand , kad su ga prodali za jeftine novce Podravci , onog trenutka su oni potpisali kapitulaciju onoga što se sad događa i od tud njihov problem kreće.

U spašavanje Adrie moraju se uključiti sve strukture, državne i gradske kazao je Orešković navevši kao pozitivan primjer rovinjsku Mirnu gdje se u njezino spašavanje uključila cijela struktura Istre:

Zaustavili su sjednicu Sabora nekoliko puta da potenciraju to pitanje. To je pravi način da se spasi proizvodnja i radna mjesta, a ovdje se nije nitko uključio. To je katastrofa jednog grada da se ne uključuje - rekao je predsjednik PPDIV-a. 

Smatra i kako će se situacija s proizvodnjom EVE riješiti upravo u krugu Adrie, Ostree i Mirne. Adria je na žalost u najgoroj situaciji:

Ako Podravka uspije ovladati Mirnom onda sigurno da proizvodnja EVE seli u Rovinj - rekao je Šimo Orešković.

U tom slučaju i Adria i Ostrea morat će stvarati vlastitu marku. Ostvari li se predstečajna nagodba Adria će imati godinu dana vremena za pronalazak strateškog partnera koji mora uložiti 40 milijuna kuna u tvornicu te postaviti na noge nekad uspješnu tvornicu, što s obzirom na brojne probleme koje ima i nije predug rok. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.