Hrvatski radio

Radio Zadar

Radnice Adrije pokreću stečaj

06.11.2014.

11:31

Autor: B. Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska Adria odlazi u stečaj, a 150 radnika na Zavod za zapošljavanje. Kraj je to dugogodišnje agonije ove nekad velike riboprerađivačke tvrtke.

Proizvodnja u Adriji zaustavljena je u rujnu, a radnici plaće nisu primili već 3 mjeseca. Umorni od praznih obećanja radnici i sindikat odlučili su pokrenuti stečaj. Šimo Orešković , predsjednik PPDIV-a:

Šimo Orešković obavještava radnice o pokretanju stečaja.

Pošto nema mogućnosti nastavka proizvodnje, sljedeći tjedan se pristupa potpisivanju zahtjeva za otvaranje stečajnog postupka.

Iako je prije gotovo godinu dana za Adriu dogovorena predstečajna nagodba, pomaka na bolje nema jer nije pronađen strateški partner koji bi spasio Adriu- zbog čega je Orešković kritizirao državne institucije, Ministarstvo financija i HPB:   

Mi smo dobili odgovor, da oni to nisu u mogućnosti napraviti, i da nemaju drugog rješenja osim da se ovdje otvori stečaj. Ako su se u četvrtom mjesecu ove godine obvezali da će to napraviti, i predstečajni postupak je završen na taj način, a nisu to napravili, onda su oni odgovorni za to.

Radnici bi se trebali naplatiti i prodajom ribljih konzervi u što sumnjaju.

Na današnjem sastanku s Upravom dogovoreno je i da radnici zaostale plaće naplate prodajom robnih zaliha, no radnici od kojih su neki u vrlo teškoj situaciji  sumnjaju u to:

Ne vjerujem. Uvijek nama kao maloj dici lažne riječi, a nismo ni mi toliko mali da nas može za nos vući. .. evo 3 puna miseca, i četvrta, nismo dobili plaće. Moja kolegica, sutra to čeka bilo koju od nas, kojoj je isključena struja, voda, i kopa po kontejnerima i sebi traži koricu kruha. Je li to žalosno?   

Podsjećamo, agonija Adrie traje već 5 godina, a svi dosadašnji pokušaji njezinog spašavanja nisu uspjeli. Ako stečaj i bude otvoren,  situacija za radnike neće biti bolja jer je tvornica opterećena milijunskim hipotekama.  Ipak, barem dio svojih potraživanja  moći će naplatiti od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja, kao i ostvariti barem neka prava na Zavodu za zapošljavanje.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.