Hrvatski radio

Radio Zadar

Radnici Croatia Zadar Line traže otpremnine

17.06.2014.

11:09

Autor: Nikola Barač

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bivši radnici Croatia Zadar Line, nekada najvećeg zadarskog autoprijevoznika, s današnjeg prosvjeda pozvali su glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana da pokrene odavno podnesene kaznene prijave te da se radnicima nakon 13 godina stečaja isplate zaostale plaće i otpremnine.

Uz Šibensku Reviju, stečaj Croatia Zadar Linea sa čak 13 godina postupka, jedan je od naduljih u povijesti hrvatskoga trgovačkog prava. 80-ak radnika potražuje oko 3 milijuna kuna koji bi se mogli naplatiti od bivšega kruga tvrtke vrijednog 50 milijuna kuna za kojeg sindikalni pravni zastupnik Vedran Uranija tvrdi da je otuđen.

Stečaj je završen, ali radnici i sindikati traže revziju cijelog postupka, kao i cijele privatizacije - poručio je Uranija. 

- Dakle, uz otpremnine i ažuriranje kaznenih postupaka koji su pokrenuti pred tri godine, tražimo i utvrđenje odgovornosti onih koji su tvrtku upropastili. Interesantan je jedan detalj, bivši predsjednik Nadzornog odbora Ivo Grabić potpisao je izjavu u kojoj tvrdi da je prodaja tvrtke i bivši krug vrijedan 50 milijuna kuna odrađena nezakonito, međutim ta izjava nije uzeto u obzir na Trgovačkome sudu. Ponovo se pozivamo glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana da se ta izjava uzme u obzir i da se sva ta imovina vrati pod okrilje Croatia Zadar Linea – rekao je Uranija.

Uranija je također je podsjetio na nekadašnju predizbornu poruku predsjednika Ive Josipovića – "Nova pravednost!", ističući kako je upravo sada prilika da predsjednik RH i Vlada, kao i sve buduće Vlade, nešto konkretno učine za sve ugrožene radnike, kroz potpunu reviziju privatizacije i procesuiranje gospodarskoga kriminala.

Sindikalni povjerenici Ivan Bucić i Ive Števanja prozvali su bivšeg direktora Branka Katića i tehničkog direktora Željka Šarića za potpisivanje štetnih ugovora zbog kojih je, kako tvrde, otuđen krug tvrtke.

Ivan Bucić je rekao da su ih upravo direktori svojim potpisima doveli do situacije u kojoj se nalaze. "Dali su krug vrijedan 50 milijuna za neki izmišljeni dug od 4 milijuna kuna prema Čazmatransu. Smatram da to nije istina i da je to izmišljeni dug. Eto, zbog toga smo ostali bez otpremnina i bez posla." – rekao je Bucić.

Bivši sindikalni povjerenik Ive Števanja također je prozvao bivšeg direktora Katića za malverzacije. "Branko Katić je bio predsjednik Uprave. Kada su ga smijenili, on je isti taj dan, sat vremena prije smjene, zajedno sa Šarićem potpisao krug tvrtke Čazmatransu. A nitko od nas nije znao za to" – dodao je Števanja.   

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.