Hrvatski radio

Radio Zadar

Radnici Croatia-Zadar linea traže otpremnine

27.11.2014.

13:00

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

50-ak bivših radnika Croatia-Zadar Line-a danas su po tko zna koji put mirno prosvjedovali zbog neisplaćenih otpremnina. Traže da nadležne institucije i sudovi žurno riješe postupke koji se već godinama vode u vezi imovine te tvrtke, a o čemu – kako tvrde, ovisi isplata otpremnina.

Inače, ova poznata zadarska prijevoznička tvrtka je nakon više od 12 godina stečaja likvidirana, ali se i dalje vodi nekoliko sudskih postupaka. Kako tvrdi sindikalni pravnik Vedran Uranija radnici bi ipak mogli dobiti svojih 4.5. milijuna kuna otpremnina.

"Prije nekoliko dana došlo je od velikog preokreta. Naime, stečajni upravitelj Frane Negro koji je vodio stečaj, a danas vodi i neke postupke vezano uz imovinu tvrtke, priznao je radnička potraživanja i rekao da ona neće biti sporna. To je prvi put da je to priznato. Sada samo ovisi hoće li biti novaca, ako se bilo koji od tih sporova riješi pozitivno, radnici će dobiti otpremnine" – rekao je Uranija

Podsjećamo, nekoliko je sporova koji se voda na raznim sudovima, od starog Autobusnog kolodvora u Zadru i Kolodvora u Benkovcu, do spomenutog kruga trvtke, tako da bi radnici ipak mogli dobiti 4,5 milijuna kuna otpremnina koliko potražuju.

"Istina, izgubili su radna mjesta u vrlo sumnjivoj privatizaciji, u najdužem stečajnom postupku od 12 godina, u tvrtki koja je slovila kao jedna od najboljih u Hrvatskoj. Oko toga se ovde kazneni postupci, nismo to pustili tek tako, i to je pred DORH-om. Prema zadnjim informacijama, vodi se istraga vezano uz takozvani Krug tvrtke kojeg danas koristi Čazmatrans, a njegova vrijednost je oko 100 milijuna kuna." – istaknuo je Uranija.

Sindikat i radnici istaknuli su da će i dalje mirno prosvjedovati i najavljuju daljnje sindikalne akcije do ispunjenja zahtjeva za isplatu otpremnina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.