Hrvatski radio

Radio Zadar

Radnici Naute spriječili ulazak novog stečajnog

08.04.2014.

13:13

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radnici Nauta Lamjane u stečaju spriječili su ulazak novog stečajnog upravitelja Alaina Khana iz Rijeke u škver. U brodogradilište će pustiti samo USKOK, jer kako kažu, pouzdano znaju da se do stečaja došlo kriminalom.

Bijesni su na sutkinju Trgovačkog suda u Zadru, Ardenu Bajlo jer je smijenila  dosadašnjeg upravitelja, Ivana Rudu koji je pokrenuo proizvodnju i vratio radnike na posao. Zato će uz pomoć odvjetnika Ante Nobila tražiti da stečajni postupak više ne vodi sutkinja Bajlo. Djelatnika USKOKA danas nije bilo, ali su ulaz u škver osiguravali djelatnici policije.

Pravni zastupnik SSSH, Vedran Uranija apelirao je na Visoki trgovački sud da hitno riješi žalbu. "A na upravitelja Khana ako dođe ovdje da ne ulazi u krug firme, nego da pričeka odluku Visokog trgovačkog suda. Dakle, mi smo legalisti, ovo je sindikalni skup na kojem nema nemira, ali ovdje je jedan živi zid ljudi koji neće dopustiti gospodinu Khanu, da uđe. I to s punim pravom, zato što je pokrenuta proizvodnja sa 42 radnika." – rekao je Uranija dodajući da je sve to učinjeno za vrijeme upravitelja Ivana Rude.

 Bivši stečajni upravitelj Ivan Rude danas je posjeti kaljsko brodogradilište, a radnici su ga podržali pljeskom. "Ja poštujem odluke suda, a imao sam propuste u naplati cestarine. A sve se svodi na 1000-2000 kn poreza. Ja sam kriv, to je moj propust." –rekao je Rude dodajući kako ova tvrtka ima šanse za preživljavanja i daljnje zapošljavanje.

"Trenutačno je na računu skoro 2 milijuna kuna, a kako sam imao odluku vjerovnika da se nastavi proizvodnja, i to sam i učinio. Pronašao ljude, organizirao ih, jer cijela vam je mudrost u životu da nađete ljude koji su pametniji od vas" – poručio je Rude. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.