Hrvatski radio

Radio Zadar

Referendum u Krimu

16.03.2014.

10:41

Autor: hrt

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na ukrajinskom poluotoku Krimu, u kojem živi većinom rusko stanovništvo, održava se referendum o pripojenju Krima Rusiji. Biračka mjesta otvorena su do 21 sat po srednjoeuropskome vremenu. Glasačka mjesta zatvorit će se u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu, a prvi rezultati bit će objavljeni do kraja dana, konačni u ponedjeljak.

Očekuje se kako će većina od 1,5 milijuna birača na Krimu izabrati priključenje Rusiji s obzirom na rusku etničku većinu od oko 58 posto. Ukrajinaca ima oko 24 posto. Tatari, sunitski muslimani turskog podrijetla koji čine oko 12 posto stanovništva Krima, kažu kako će bojkotirati referendum unatoč obećanju vlasti da će im dati financijsku pomoć i pravo na zemlju. 

Premijer Krima Sergej Aksjonov, čiji izbor Kijev ne priznaje, rekao je kako ima dovoljno sigurnosnih snaga da se osigura neometano glasovanje. Aksjonov je rekao kako više od 80 posto stanovnika Krima podupire izlazak iz Ukrajine i priključenje Rusiji. Ako glasovanje prođe kako očekuje, kaže da bi proces aneksije Krima mogao potrajati do godinu dana. Skupština Krima donijela je 6. ožujka načelnu odluku o pripojenju Rusiji. 

Međunarodna zajednica smatra referendum nezakonitim i neustavnim, ali ga nije mogla spriječiti unatoč intenzivnim dvotjednim diplomatskim nastojanjima. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovio je američkom državnom tajniku Johnu Kerryju u telefonskom pozivu u subotu da je referendum na Krimu u skladu s međunarodnim zakonom. Ministri vanjskih poslova EU-a koji se u ponedjeljak sastaju u Bruxellesu mogli bi donijeti sankcije protiv Rusije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.