Hrvatski radio

Radio Zadar

Rekordan broj natjecatelja i pobjednika Ninske šokolijade

21.07.2014.

15:48

Autor: HRT centar Zadar / TZ Grada Nina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pobjednici ovogodišnje Ninske šokolijade u kategoriji Ninski šokolari su Šime Skočić i Matija Šalov koji dijele prvo mjesto. Drugo mjesto osvojio je Ivan Stulić, a treće mjesto dijele tri osobe Tomislav Kera, Zorica Šalov i Ana Tartaro. Pobjednici u kategoriji Šokolari ostalih mjesta također dijele prvo mjesto Ruža Marijan iz Privlake i Goran Budija iz Vira. Drugo mjesto osvojila je Danica Radović iz Vira, a treće mjesto osvojila je Ivanka Ivanac iz mjesta Ljubač.

Poznata, jedinstvena gastronomska manifestacija 12. Ninska šokolijada, uspješno je završila. Zaljubljenici  u gastronomske delicije i etno običaje uživali su u prekrasnoj atmosferi tople ljetne večeri u starogradskoj jezgri Nina. Turisti i posjetitelji su odlučili okusiti kvalitetne zalogaje ovog aromatičnog jela, te ujedno sudjelovati u bogatom zabavnom programu.

Ove godine pokroviteljstvo manifestacije prihvatilo je Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede te Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije.

Manifestaciju su uveličali i prigodnim govorom se obratili gosp. Ivo Bašić, izaslanik ministra turizma Darka Lorencina, savjetnik u ministarstvu, te Krešimir Laštro, pročelnik za more i turizam Zadarske županije.

Šokol - jedinstveni proizvod postao je gastronomski zaštitni znak Nina i Zadarske regije, pa je manifestacija uvrštena u 100 najznačajnijih manifestacija u Hrvatskoj. Značaju manifestacije pridonose redoviti pokrovitelji Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Zadarska županije i Turistička zajednica Zadarske županije. Izuzetni značaj imaju medijski pokrovitelji koji pridonose prepoznatljivosti manifestacije. Ove godine to su bili: Hrvatska radiotelevizija, HRT Radio Zadar, Zadarski list, Novi radio, Narodni list i E- Zadar.

Mr. sc. Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Grada Nina direktorica izjavljuje: „Ovogodišnji iznenađujući rezultat od čak 10 pobjedničkih mjesta koji dijele 1, 2, i 3 mjesto u dvije kategorije pokazuje da se kvaliteta i briga oko natjecateljskih šokola povećava. Realizaciji ovogodišnje Šokolijade pridonijeli su sponzori, donatori, brojni volonteri i Ninjani koji nose ovu manifestaciju te su svojim zalaganjem pokazali veliku brigu oko očuvanja baštine – izrade šokola."

U natjecanje se ove godine uključilo 79 šokolara, a ocjenjivački sud čiji posao nije bio nimalo lak odabrao je najšokolare u dvije kategorije Ninski šokolari i Šokolari iz okolice Nina. Stoga su bila dva ocjenjivačka suda koja su imali velik posao, ali kao i prethodnih godina oduševili su svojim osjetilnim sposobnostima i pomogli u pronalasku najboljeg. Ocjenivački sud kategorije Ninski šokolari u sastavu predsjednik Zdenko Stulić, Branimir Vučetić, Slavko Štulić i Miroslav Ljubičić. Ocjenjivački sud kategorije Šokolari ostalih mjesta sastavljen od predsjednika prof.dr.sc Ante Kolega i članova Nedjeljko Jusup, Daniel Segarić, Venci Žilić i Gordan Kurtović.

Pobjednici ovogodišnje Ninske šokolijade u kategoriji Ninski šokolari su  Šime Skočić i Matija Šalov koji dijele prvo mjesto. Drugo mjesto osvojio je Ivan Stulić, a treće mjesto dijele tri osobe Tomislav Kera, Zorica Šalov i Ana Tartaro. Pobjednici u kategoriji Šokolari ostalih mjesta također dijele prvo mjesto Ruža Marijan iz Privlake i Goran Budija iz Vira. Drugo mjesto osvojila je Danica Radović iz Vira, a treće mjesto osvojila je Ivanka Ivanac iz mjesta Ljubač.

Nastup folklora - Turisti su bili oduševljeni nastupom kulturno- umjetničkih društva i klapa Zadarske regije kojih je ove godine bio veliki broj: Tamburaški orkestar KUD-a "Branimir" iz Nina, KUD "Ivan Goran Kovačić" iz Bibinja, KUD "Radovin" Radovin, KUD ''Kanica'' Briševo,KUD ''SV. Duh'' Posedarje, KUD ''Fortuna'' Ražanac, Klapa ''Sukošan''Sukošan, Klapa ''LUNA'' Kožino, Klapa ''KONDURA'' Nin. Nastupale su i Ninske mažoretkinje. Naši susjedi iz Slovenije s folklornom grupom „Rožmarin Dolena“ iz Haloza oduševili su štajerskim plesovima te na kraju programa su nastupili tamburaški sastav „Svita“, Vrbovec.

U izložbenom i prodajnom programu mogli su se kupiti  različiti poljoprivredni proizvodi iz Zadarske županije. Ove godine predstavili su svoje proizvode Solana Nin, OPG Eugen Novaković iz Posedarja, OPG Goran Pavić iz Debeljaka, OPG CD Raspović iz Zadra, OPG Julijan Lonić iz Bibinja,Udruga stari zanati, Koprivnica,

Sirana Gligora, Kolan  te prijatelji Nina iz kontinentalne Hrvatske odnosno predstavnici TZ Vukovarsko – Srijemske županije i Turistička zajednica grada Lepoglave.

Posjetitelji su mogli zaigrati tombolu i okušati svoju sreću u iznimno bogatom fondu nagrada, a glavne nagrade bile su ljetovanje u Ninu u sezoni 2015. za dvije osobe Ninski šokol i paški sir.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.