Hrvatski radio

Radio Zadar

Ribić: Opći štrajk u utorak, prosvjed u srijedu

22.02.2014.

14:22

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić najavio je danas da će se opći štrajk solidarnosti održati u utorak, 25. veljače, a dan poslije i prosvjedni skup na Markovu trgu kada bi, kako se očekuje, u saborskoj proceduri trebao biti Zakon o radu (ZOR). Opći štrajk bio bi organiziran kao štrajk solidarnosti s radnicima u dvjema tvrtkama u kojima radnici već 25 mjeseci nisu primili plaću, pojasnio je Ribić u Intervjuu tjedna Hrvatskoga radija, napominjući kako je riječ o jednoj ugostiteljskoj i jednoj tekstilnoj tvrtki.

         Upitan što bi smatrao uspjehom štrajka Ribić je odgovorio da bi to bilo sudjelovanje što većeg broja radnika te da ljudi počnu o tome intenzivnije razmišljati. 'Ako vlast to ne osjeća kao pritisak i nastavi po svome, i mi ćemo ići dalje sve do peticije za raspisivanje prijevremenih izbora. Bude li odaziv na štrajk dobar, išli bismo u opsežniji štrajk i na potpisivanje peticije jer ako sindikalna sredstva ne daju rezultate, treba ići političkim sredstvima', istaknuo je Ribić.

         Vlasti je zamjerio da stalno ponavlja teze koje su, smatra, kreirane izvan zemlje i nisu produkt unutarstranačkih i rasprava s drugim čimbenicima u zemlji. Prema Ribićevu sudu, vlast se ne snalazi u nastaloj situaciji i uči se na funkcijama za koje nije pripremljena. Upitan zašto je ponuđen takav ZOR odgovorio je kako iza takvog zakona stoje vjerovnici i kreditori čiji je interes povrat dugova, odnosno Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka i rejtinške agencije koji, kaže, upravljaju ne samo Europskom unijom nego i dobrim dijelom svijeta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.