Hrvatski radio

Radio Zadar

Ribić: U vrijeme krize štednja je zlo a potrošnja vrlina

25.04.2014.

11:22

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jučer smo čuli da Vlada od sljedeće godine uvodi porez na kamate na štednju građana, iako je samo dan prije tvrdila da nema novih poreza, te da na taj način kani prikupiti oko 300 milijuna kuna. Porez na kamate na štednju uvest će izmjenama Zakona o porezu na dohodak i to po stopi od 12 posto.

Smanjuju se i porezne olakšice tvrtkama za reinvestiranu dobit. Iz Vlade se pravdaju. Ovo nije udar na građane i banke. Samo su nešto morali učiniti kako bi smanjili deficit i zadovoljili Bruxelles.

Za najjaču oporbenu stranku novi porezi su, očekivano, dokaz Vladine nesposobnosti. To je u njihovu stilu, u skladu s onim kako su počeli. Dakle, ne govore istinu, da ne kažem da lažu. Tragedija ovog trenutka je u gospodarstvu - to što oni ne razmišljaju o poticajima, nego naprosto samo se bave porezima.To je kao da požar stalno gasite s benzinom. To oni uporno rade, poručio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

U obranu uvođenja novih poreza, SDP-ovci su stali i u emisiji Hrvatskoga radija Poligraf. Nisu prevarili građane, ovakvo oporezivanje su, kažu, i najavljivali.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina rekao je da će se zauzeti za to da štedni polozi do 100 tisuća eura ne budu oporezovani, jer je to vrijednost stana prosječne obitelji.

U vrijeme krize štednja je zlo a potrošnja vrlina, kazao je sindikalist Vilim Ribić. Tvrdi da je izlazak iz krize u kontroliranoj inflaciji precijenjene kune uz istodobno ukidanje valutne klauzule.

Bivši premijer Nikica Valentić protivnik je takve ideje. On je komentirao i medijska nagađanja o tome da bi mogao biti HDZ-ov protukandidat Ivi Josipoviću na predsjedničkim izborima. Naglasio je kako nitko službeno nije razgovarao s njim ali smatra da je čast ako se nekome ponudi takva kandidatura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.