Hrvatski radio

Radio Zadar

Rješenje smrada na Smiljevcu do kraja godine

15.07.2014.

11:14

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do kraja godine velik dio problema smrada na Smiljevcu zbog Centra za pročišćavanje otpadnih voda trebao bi biti riješen, rekao je direktor zadarske Odvodnje Ante Josip Šikić.

Problem je kompliciran, no na rješenju se radi i već sada ti neugodni mirisi su manji, kazao je Šikić, navevši i da u Odvodnji sada primaju manje prigovora građana nego prije. Prodor mora u kolektore problem je koji dovodi do neugodnih mirisa, kaže direktor Odvodnje Ante Josip Šikić:

Sol čini jako velike probleme po biologiju na uređaju. To izaziva velike smetnje u funkcionalnosti samog uređaja, ponekad i do potpunog zastoja. U tim trenucima se javljaju pojačani mirisi na uređaju.  

Pribavljeno je vozilo s robotom za snimanje kolektora i u tijeku je dogovaranje  educiranja radnika koji će raditi na tom vozilu.  Taj robot spustit će se u cjevovod, kaže Šikić:

Da se lociraju točno mjesta prodora da se ne bi išlo čitav kvart raskopavati, nego se možda radi o nekakvom manjem području. Da se na tom manjem području intervenira uz naravno smanjene troškove. Moje je očekivanje da će se sa snimanjem negdje krenuti na jesen.

Budući da je riječ o kompliciranom problemu prije nego daju rješenje, ponuđači su tražili postavljanje određenih testnih jedinica kako bi se stekao pravi uvid u problem. Testna jedinica je nabavljena i postavit će se čim se nabave sve potrebne dozvole:

Radi se o testnoj jedinici koja će služiti za filtriranje H2S-a, koji je u stvari glavni zagađivač zraka u okolici uređaja. Stavit ćemo mjerne uređaje prije testne jedinice i poslije testne jedinice da vidimo kakvi su bili inputi i što dobivamo na izlazu. Onog trenutka kad to bude gotovo, pristupit će se pravom projektiranju, odnosno dimenzioniranju takvog uređaja za pročišćavanje zraka.  Ako je vjerovati lokacijama na kojima su takvi uređaji postavljeni za očekivati je da bi do kraja godine mogli potencijalno imati riješen velik dio problema na uređaju.

Ide se u dobrom smjeru, i vjerujem kako ćemo vrlo brzo doći i do konkretnih rezultata, rekao je direktor Odvodnje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.