Hrvatski radio

Radio Zadar

Rok razminiranja Hrvatske do 2019. bit će ispunjen

07.01.2014.

13:50

Autor: B. Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U proteklih 5 godina za protuminsko djelovanje u Hrvatskoj je izdvojeno 760 milijuna kuna manje nego što je planirano Nacionalnim programom protuminskog djelovanja koji predviđa da će 2019-te godine Hrvatska biti bez mina. Unatoč manjku novaca, plan će biti ispunjen , kažu u HCR-u.

Ovih dana počinju radovi na razminiranju 4,4 četvorna kilometra u 3 županije, Šibensko kninskoj, Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj vrijedni 40 milijuna kuna, kaže ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec. 

Ovim poslovima razminiranja ostvarujemo prvi strateški cilj za 2014. To je uklanjanje minski sumnjivoga prostora sa cjelokupne površine Dubrovačko-neretvanske županije. – kaže Jakopec.

Za dva tjedna raspisuje se pak natječaj za razminiranje 10 četvornih kilometara vrijednosti oko 70 milijuna kuna. 

Tu vrijedi naglasiti najznačajniji projekt. To je Sveto brdo. Granični projekt između Zadarske i Ličko-senjske županije  kojim se oslobađa 2,5 četvornih kilometara minski sumnjivoga prostora i stvaraju se preduvjeti za nastavak projekta Sveto brdo – planinsko-turističko-rekreacijskog centra s kojim bi se revitalizirao taj dio županije ne samo Ličko-senjske nego i Zadarske županije. Ti  poslovi značit će angažiranje svih kapaciteta protuminskog djelovanja u Hrvatskoj što pokazuje pozitivne pomake u ovom sektoru zahvaljujući reorganizaciji sustava koji smo napravili u ovih proteklih godinu-dvije – dodaje ravnatelj HCR-a.

Ističe i kako HCR ne dobiva novca koliko je previđeno nacionalnim programom protuminskog djelovanja Hrvatske koji je usvojen 2009. godine: 

U analizi tog petogodišnjeg proteklog razdoblja leži činjenica da je neusklađenost na razini 760 milijuna kuna.

Unatoč tome ravnatelj HCR-a iskreno se nada da će koristeći izvore financiranja poput europskih fondova, moći u znatnoj mjeri nadoknaditi tu novčanu razliku iz proteklih godina i da zacrtani cilj onda neće biti upitan. Inače, na današnji dan Hrvatska ima još 633 četvornih kilometara minski sumnjivoga prostora u 12 županija.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.