Hrvatski radio

Radio Zadar

Rupa u financiranju projekta Ryanair

11.06.2014.

14:40

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Višegodišnji problem financiranja projekta Ryanair javio se i ove godine. U nastojanju da se financijska konstrukcija toga projekta, ove godine ukupno teška milijun i 320 tisuća eura, uspješno zatvori, turistička zajednica predlaže da se u sufinanciranje uključe i privatni iznajmljivači.

Radi se o općem oglašavanju koje višestruko premašuje naš ukupni godišnji budžet svih turističkih zajednica, ove godine uz dodatni problem - nove okolnosti plaćanja PDV-a s ulaskom Hrvatske u EU - kazao je Ivo Dunatov direktor Turističke zajednice Zadarske županije pozivajući privatne iznajmljivače da se uključe u financiranje projekta Ryanair:

    Financiranje za ovu godinu iznosi milijun i 324 tisuće eura od kojih smo s Hrvatskom turističkom zajednicom riješili pola milijuna eura. Ovo preostalo rješavamo unutar nas i s obzirom da postoji ugovorom pokriven jedan povelik iznos od nekakvih 500-600 tisuća eura s javnim sektorom ( turističke zajednice, županija, grad itd.) postoji ta još rupa koja nije zatvorena i tu rupu pokušavamo zatvoriti uključivanjem novih participanata - kazao je Ivo Dunatov.

    Imamo 11096 kreveta u privatnom smještaju, a prije nekoliko godina imali smo 4 tisuće ležajeva. Samo u zadnjih 10 dana novouređenih je 300 od ukupno registriranih 1703 iznajmljivača. velike su to investicije u naš turizam i bila bi tragedija da se taj proizvod ugasi - dodao je Zvonko Šupe.

Prijedlog je da godišnja participacija privatnih iznajmljivača u projektu Ryanair iznosi 100 kuna po krevetu. Većina od 50-ak privatnih iznajmljivača koji su se danas odazvali sastanku s predstavnicima županijske i gradske turističke zajednice ovu inicijativu drži dobrom, ali ne i predloženi model. Privatni iznajmljivači imali su mnoštvo pitanja - što oni dobivaju zauzvrat, što s onima koji se ne uključe u sufinanciranje i sl. Evo što kaže Neven Basioli:

     Pa to je jedna dobra inicijativa no to nije dobro rješenje i mislim da definitivno neće uroditi plodom zato što će se mali broj ljudi odlučiti pristati na to, zato što ne gledaju dalekoročno, a mi koji pristanemo osjećat ćemo se u određenom trenutku možda i prevareni ili izigrani zato što znamo da smo među rijetkima koji su odvojili sredstva za to. Ja sam spreman odvojiti ta sredstva, nije neki enormni iznos i bit će sigurno vraćen, ali mislim da to neće pomoći, da treba neko cjelovitije rješenje.

O ovoj će se temi razgovarati i idućih dana. a s današnjeg sastanka još samo najava da će Turistička zajednica grada Zadra od sutra imati novu web stranicu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.