Hrvatski radio

Radio Zadar

S djecom do ekološki odgovornog društva

04.12.2014.

09:03

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Čuvajmo naše šume, čuvajmo našu planetu, ne bacaj smeće u okoliš“. Ovo su samo neke od poruka koje su učenici trećih razreda OŠ Zadarski otoci oslikali na platnenim torbama - u sklopu projekta „Reciklirajmo zajedno“ koji je organizirala udruga "Eko-Zadar" u suradnji s Čistoćom d.o.o.

Na radionicama se stotinjak osnovnoškolaca i njihovih učiteljica upoznalo s aktualnim ekološkim problemima, u prvom redu sa štetnim utjecajem plastike u prirodi i okolišu. U kreativnom dijelu radionice djeca su oslikavala platnene vrećice što je način na koji se potiče djecu i odrasle članove njihovih obitelji da ih koriste. Naime, prosječna osoba tjedno kući donese šest plastičnih vrećica.

Korištenjem platnene vrećice zaista se uvelike pridonosi očuvanju prirode i okoliša. Edukacijom djece, kao najboljeg korektiva društva, ujedno se educira i odrasle. Svakim novim ciklusom održavanja ovih radionica utječe se na ekološki odgovornije i održivije ponašanje svih naših sugrađanki i sugrađana i korak smo bliže postizanju našeg dugoročnog cilja,  a to je stvoriti ekološki odgovorno društvo i osigurati čišću budućnost planeta, rekla je tajnica udruge Linda Šušteršić.

Polaznici radionica, osim platnenih vrećica koje su oslikali, na dar dobili  slikovnicu „Praktični savjeti Eko Mace“ te „Vodič za pravilno odlaganje otpada na području grada Zadra“ i po jednu vrećicu za prikupljanje plastičnog otpada.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.