Hrvatski radio

Radio Zadar

S Kijevskih barikada ovo ljeto na odmor u Hrvatsku

24.01.2014.

14:01

Autor: hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ukrajinski turistički partneri i mediji na današnjem su predstavljanju hrvatskog turizma i poslovnoj radionici s hrvatskim turističkim izaslanstvom u Kijevu pokazali veliko zanimanje za Hrvatsku kao turističku destinaciju izjavila je danas za Hinu iz Kijeva direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić. Dodala je da taksiji voze normalno, ljudi idu na posao, a djeca u školu, restorani rade, a nikakvih problema niti posebnih provjera i mjera osiguranja, ispričala je u telefonskom razgovoru za Hinu Matešić.

Matešić napominje i da sukobi na ulicama Kijeva nisu poremetili održavanje poslovne radionice na koju je došao očekivani broj ukrajinskih partnera, kao i da hrvatsko izaslanstvo nije imalo nikakvih problema tijekom boravka u tom gradu.

Radionica i predstavljanje održavali su se tijekom prijepodneva u hotelu Opera, u kojem su bili i smješteni hrvatski predstavnici koji, što zbog niskih temperatura u Kijevu, što zbog nedostatka vremena, nisu ni izlazili iz hotela, odakle su se iza podneva uputili prema aerodromu zbog povratka u Hrvatsku.
Taj je hotel, po riječima Matešić, udaljen 20-ak minuta hoda od Trga neovisnosti i Ulice Hruševskog gdje su sukobi prosvjednika i policije, savjetovali su im da tamo ne idu pa i nisu, a ni jučer poslijepodne, kada su stigli u Kijev, nisu primjetili skoro ništa od onog što se prikazuje na televizijama iz Kijeva.

Ukrajinski turistički partneri i mediji na današnjem su predstavljanju hrvatskog turizma i poslovnoj radionici s hrvatskim turističkim izaslanstvom u Kijevu pokazali veliko zanimanje za Hrvatsku kao turističku destinaciju s kojom žele raditi praktički cijelu godinu, izjavila je danas za Hinu iz Kijeva direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Meri Matešić ističući i da su sve planirane aktivnosti u tom gradu prošle i bolje od očekivanja.

Današnje predstavljanje i poslovna radionica hrvatskog turizma u Kijevu održana je u organizaciji HTZ-a, a uz njihove te predstavnike hrvatskih ministarstava turizma i vanjskih poslova, kao i 16 hrvatskih turističkih tvrtki, okupila je oko 150 ukrajinskih turističkih partnera većinom touroperatora i medija.
Svi kontakti s njima bili su, kako kaže Matešić, vrlo pozitivni, Hrvatsku doživljavaju kao zanimljivu destinaciju i izvan glavnog ljetnog dijela sezone, dosta su se raspitivali za posebne oblike turističke ponude te što se u Hrvatskoj nudi i može raditi u drugim dijelovima godine.

Ukrajinsko tržište u hrvatskom je turizmu, slično kao i rusko, prošle godine, zabilježilo pad dolazaka i noćenja turista, što se pripisuje dijelom i novom viznom režimu slijedom ulaska Hrvatske u EU.
Ove će se godine taj režim pojednostaviti, a rok izdanih viza za turiste povećati, slijedom čega se, kao i velikog zanimanje ukrajinskih partnera za Hrvatskom, ove godine očekuju nešto bolji rezultati s tog tržišta.
Prošle godine je ukrajinskih turista, po podacima HTZ-a, u Hrvatskoj bilo blizu 55 tisuća, a njihovih noćenja 393 tisuće, što je pad od 25,3 odnosno od 24 posto u odnosu na 2012.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.