Hrvatski radio

Radio Zadar

Sa Stephanie u školi

09.09.2014.

19:43

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stephanie Milda, djevojčica iz Zadra, koja je prije dvije godine ujedinila Hrvatsku, nakon liječenja u Sjedinjenim Državama, jučer je prvi put sjela u školske klupe.

Sedmogodišnja Stephanie Milda, koja boluje od rijetke bolesti, Arnold Chiarijeve malformacije, prije dvije godine pokrenula je lanac dobrote u Hrvatskoj. Zahvaljujući brojnim humanitarnim akcijama prikupljeno je dovoljno novca za kompliciranu operaciju i liječenje, pa se djevojčica prije godinu i pol iz Sjedinjenih država vratila zdrava. Sada je, zahvaljujući tome jučer prvi put spremno sjela u školsku klupu. Za početak rano ustajanje u sedam sati ujutro ne pada joj teško. Mama me budi, najprije me zove Stephanie, Stephanie, pa se onda ja probudim. Idem se dignuti, obučem se i onda idem oprati zube, rekla nam je jutros Stephanie. 

Tešku školsku torbu Stephanie pripremi navečer. Na izlasku iz kuće ispraća je psić Lucy, kojega je dobila na dar nakon povratka s operacije u Sjedinjenim Državama prije godinu i pol. S torbom punom knjiga, na putu do škole prati je mama Anita. Za pet minuta Stephanie je među svojim starim, ali i novim prijateljicama i prijateljima. U prvoj klupi jedva čeka početak nastave – jasno, jer počinje crtićem. 

Sretna je i Stephanina mama, jer njezina mezimica nakon uspješnoga liječenja, može biti među svojim vršnjacima. Hvala Bogu, dobro je. Teški trenuci su iza nas. Sad je nešto veselo, novi početak, školska godina, dobro je, rekla nam je Anita Milda.

Roditelji male Stephanie zajedno sa suradnicima osnovali su zakladu ACM Stephanie, koja će 28. rujna, prvi put u Hrvatskoj obilježiti danArnold Chiarijeve malformacijeu Hrvatskoj. Zaklada jeOdjelu pedijatrije zadarske  Zadar već darovala dva infuzomata, te će nastaviti s donacijama pedijatriji, što je  tek jedan od pet pokrenutih projekata.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.