Hrvatski radio

Radio Zadar

Sabor: B.Kutija za oštro kažnjavanje prijevoznika djece na crno

24.01.2014.

12:23

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Saborski zastupnici zauzeli su se prijepodne za oštrije kažnjavanje prijevoznika koji u neodgovarajućim autobusima prevoze djecu te 'divljih' kombi prijevoznika, zahtijevajući povećanje broja prometnih inspektora. Zastupnici su to poručili raspravljajući o Vladinu konačnom prijedlogu zakona o inspekciji cestovnog prometa i cesta, koji je, kao rijetko koji, dobio potporu i vlasti i oporbe.

Splitsko-dalmatinska županija ima 55 gradova i općina i samo jednog inspektora, kazao je Ante Sanader (HDZ). Veliki su problem, upozorio je, autobusi koji prevoze djecu u ruralnim dijelovima županije, jer prijevoznici na natječajima ponude jedne uvjete, a onda voze po sasvim drugim, odnosno u neadekvatnim autobusima.

"To bi trebalo rigoroznije riješiti, odnosno oduzeti im licence i zabraniti prijevoz kad ih se nađe", poručio je Sanader, skrećući pozornost i na problem 'divljih' kombi prijevoza u Splitu, koji praktično paralelno voze s gradskim prijevozom. Em su konkurencija, em voze bez ikakvih dozvola", upozorio je Sanader.

Podržao ga je Branko Kutija (HDZ), apelirajući na resorno ministarstvo da definitivno riješi to crno tržište.

Predloženi zakon osigurava kvalitetniji inspekcijski nadzor, uvjerava SDP-ovac Tomislav Žagar, zadovoljan činjenicom da će se rad domaće prometne inspekcije uskladiti s praksom rada prometne inspekcije u članicama EU.
Prema predmetnom zakonskom prijedlogu, proširile bi se ovlasti inspektora, uvela trajna specijalistička edukacija inspektora, kontrola informacijskih sustava i baze podataka prijevoznika, kontrola tereta u i na vozilu, itd.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.