Hrvatski radio

Radio Zadar

10:50 / 24.10.2014.

Autor: S. Dražić

Sajam poslova u Arsenalu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zadarskom Arsenalu održan je Sajam poslova. Zavod za zapošljavanje na ovaj način želi omogućiti izravan kontakt poslodavaca s onima koji traže posao- nezaposlenim osobama, ali i svima ostalima koji se nalaze na tržištu rada.

Sedmu godinu za redom u Zadru je održan Sajam poslova koji je okupo 75 izlagača, među njima osim predstavnika raznih zadarskih tvrtki i srednje strukovne škole koje žele predstaviti svoje programe i privući buduće srednjoškolce :

   Mi smo osmaši iz Osnovne škole Valentin Klarin iz Ugljana i došli smo na Sajam poslova kako bi nam pomogli odlučiti što ćemo upisati, da vidimo što nude medicinska, turistička, ekonomska..

Ozren Baždarić iz tvrtke SAS strojogradnja ističe kako bi mladi i njihovi roditelji trebali znati da u Zadru postoji tvornica alatnih strojeva.

   I to je jedina takva tvornica u Hrvatskoj, kaže Baždarić. Ovaj je posao kreativan, inovativan i tu su velike mogućnosti u strojogradnji, velika mogućnost zaposlenja.

A kolika su očekivanja nezaposlenih od današnjega Sajma poslova:

  Mene konkretno zanima strojarska struka pa sam došao vidjeti što se nudi, kaže jedan nezaposleni Zadranin. Naš drugi sugovornik nije sa zadarskoga područja, inače je agronom po struci i nezaposlen:

Inače nisam iz Zadra, radio sam u struci i van struke. Ali mislim da sajmovi poslova i nisu baš korisni. Na sajmovima na kojima sam bio tvrtke su se više predstavljale nego nudile poslove.

Posjetitelji Sajma poslova mogli su od djelatnika Zavoda za zapošljavanje saznati više o potrebi cjeloživotnog obrazovanja kao rješenju za izlazak iz dugotrajne nezaposlenosti odnosno čuti primjere gdje je dugotrajno nezaposlena osoba prekvalifikacijom vrlo brzo ušla na tržište rada.