Hrvatski radio

Radio Zadar

SDP: Jedina prihvatljiva podjela plaža je na one koje su uređene i one koje su prirodne

20.01.2023.

12:54

Autor: Iva Rogić

SDP konferencija

SDP konferencija

Foto: Iva Rogić / Radio Zadar

Na dnevnom je redu Odbora za turizam prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je izazvao negodovanje u javnosti i prije nego što je stigao u Sabor. 


Pomorsko dobro treba ostati javno dobro i biti dostupno svim građanima - slažu se u SDP-u i to su potvrdili na konferenciji za medije ispred bivše zgrade Zavoda za javno zdravstvo.  

SDP još je jednom skrenuo pozornost na prijedlog zakona o pomorskom dobru koji je upućen na zakonsku proceduru. Smatraju da je sporan iz više razloga. Iz SDP-a tvrde da će ovim zakonom biti ugroženo pravo građana na javno dobro koje bi trebalo biti dostupno svima. 


Mogućnost da se plaže funkcionalno povežu s privatnim vlasništvom jednom kad se daju u koncesiju, potpuno je suprotno pojmu pomorskog dobra kao općeg dobra, koje treba biti na raspolaganju svima, tvrdi članica SDP-a i gradonačelnica Supetra Ivana Marković: 


Nama je neprihvatljivo da se u novi zakon uvode pojmovi: javne plaže, javne morske plaže i morske plaže hotela. Jedina podjela plaža može biti na one koje su prirodne i one koje su uređene. U dosadašnjem zakonu svaku koncesiju do 20 godina odobrava županija, a nakon toga Vlada. Ne vidim da se to novom prijedlogu promijenilo. 


Ono što jedinice lokalne samouprave odobravaju su koncesijska odobrenja, odnosno dozvole. Njihov model ni sada nije dobro urađen jer ide po principu "najbrži prst", ali ovaj novi model "tko da više" smatram da će se negativno odraziti na sredine i ljude koji se bave nekim tim stvarima.

Mi zauzimamo stav da je pomorsko dobro javno dobro i kao takvo mora biti dostupno svim građanima. Za deset, petnaest godina te će plaže biti okupirane i mi praktički više zakonski nećemo imati mogućnosti na to utjecati.

Predsjednik SDP-a Zadarske županije Jure Zubčić

Zubčić je dodao kako su izabrali upravo lokaciju ispod bivše zgrade Zavoda za javno zdravstvo jer pretpostavljaju da će, ukoliko se ta zgrada prenamijeni u hotel, s obzirom da je tu plažu vrlo jednostavno učiniti funkcionalnom jedinicom, upravo dio plaže u nekom trenutku biti ograničen i ovom dijelu građani grada Zadra neće moći pristupiti. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Jutarnji program

Svakoga jutra probudite se uz vaš Radio Osijek. Jutarnji program svakodnevno nudi brojne korisne informacije i zanimljivosti uz dobru glazbu i želje za uspješan dan. Od 6 do 10 sati s vama je ekipa Radio Osijeka.

Poslušajte u Slušaonici