Hrvatski radio

Radio Zadar

Sestre - snaga za promjene

12.05.2014.

10:39

Autor: L. Miljak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je Međunarodni dan sestrinstva. Ovogodišnja tema Međunarodnog vijeća medicinskih sestara - International Council of Nurses (ICN) je Medicinske sestre - snaga za promjene, stavlja naglasak na važnost medicinske sestre kao životni potencijal za zdravlje svjetske populacije. Medicinske sestre i tehničari cijeloga svijeta obilježavaju 12. svibnja u spomen na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva.

Lovrenka Miljak ovim povodom je u "Pregrijavanju" Radio Zadra ugostila Mariju Brala, glavnu sestru Odjela za hematologiju Opće bolnice Zadar, dobitnicu nagrade Bijelo srce za najbolju sestru u 2013.-oj godini.  Ona ističe kako je sestrinstvo posao koji ne uključuje samo znanja iz medicinske struke već je vrlo bitan i odnos prema pacijentu koji uključuje psihološku potporu:

" Jedan dio zanja naučite u školi ali jedan dio bitan za ovaj posao se donese i iz kuće, znači ono osnovno što naslijedite od svojih - odgoj i pristup bolesniku. S tim se čovjek rađa " ističe gospođa Brala.  

A što su slušatelji kazali o svojim iskustvima s medicinskim sestrama i što misle je li to zvanje dovoljno priznato - poslušajte...

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.