Hrvatski radio

Radio Zadar

Sindikat u borbi za Nauta Lamjanu

18.09.2014.

12:15

Autor: Nikola Barać

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za sindikat je neprihvatljivo da u Nauta Lamjani radi samo 25 radnika, kao i najave stečajnog upravitelja da odustane od tužbe protiv Erste banke, kako bi Jupiter Adria namirila vjerovnike.

  Predstavnici SSSH zajedno s radnicima Nauta Lamjane u stečaju iz Kali održali su danas u Zadru prosvjedni skup na kojem su upozorili da u Nauta Lamjani trenutačno radi 25, te da je bez posla ostalo 20-ak radnika.

SSSH procjenjuje da bi u tom remontnom brodogradilištu moglo raditi između 100 i 200 radnika, a sindikalni pravni zastupnik Vedran Uranija zadnje najave stečajnog upravitelja Aleina Khana da se odustane od tužbe protiv Erste banke, kako bi zauzvrat Jupiter Adria namirila potraživanja radnika i vjerovnika, nazvao je neprihvatljivima.

   "Odustajanje od tužbe bilo bi ravno porazu, ne dolazi u obzir" - poručio je Uranija.

    "Ono što mi tražimo je poštivanje zakona, odnosno da Vlada i nadležno ministarstvo raspišu javni natječaj za koncesiju, dakle nema pogodbe i igre ispod žita. Ovaj put mora biti sve po Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama", rekao je Uranija dodajući kako su uvjet zapošljavanje svih radnika i nastavak proizvodnje, te kvalitetan i vrhunski koncesionar.

   Sindikalni povjerenik Mario Košta novinarima je dostavio dokumente koje je jutros predao Trgovačkome sudu u Zadru, u kojem traži kontrolu poslovanja Nauta Lamjane i stečajnog upravitelja Aleina Khana. U zahtjevu koji je upućen stečajnoj sutkinji Ardeni Bajlo traži se kontrola zbog, kako piše, lažnog prikazivanja i naplate nepostojećih troškova stečajnog upravitelja Khana, kršenja zakona o radu, Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o zdravstvenom osiguranju.

     "Sami smo radili kontrolu i utvrdili puno nepravilnosti. Khan je lažno naplaćivao dnevnice i svjesno kršio sve ove zakone i zbog toga tvrtci prijeti od 197.000 do 350.000 kuna kazne, a njemu kao odgovornoj osobi od 23 do 25.000 kuna" - rekao je Mario Košta dodajući kako smatra da je to dovoljno za smjenu Khana po službenoj dužnosti.

Stečajni upravitelj Alein Khan telefonski nam je kratko rekao da nije vido taj podnesak.

     "Teško mi je ovako općenito komentirati, a što se tiče troškova oni su svi odobreni od stečajnoga suca" - rekao je Khan.

  I dok sindikalisti priželjkuju kvalitetnog koncesionara, radnici posao, a stari koncesionar ono što misli da mu pripada, sada je već očito da je borba za koncesiju počela.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.