Hrvatski radio

Radio Zadar

Sindikati Josipoviću: Pomogli ste u demontaži radnih prava

03.02.2014.

11:48

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Čelnici pet sindikalnih središnjica uputili su danas pismo predsjedniku Republike Ivi Josipoviću u kojem ga prozivaju jer ih nije podržao u njihovu sukobu s Vladom i poslodavcima zbog prijedloga izmjena Zakona o radu. Traže da iskoristi svoje ovlasti u rješavanju nastalog spora.

Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske pitaju Josipovića zašto nije reagirao na "demontažu socijalnih prava" koju izmjenama ZOR-a žele provesti Vlada i HUP.

Poručuju mu da je dužan objasniti javnosti, građanima i radnicima kako to da "u destruktivnom ambijentu", koji nastao zbog izmjena ZOR-a i zamrzavanja rada institucija socijalnog dijaloga, nije imao potrebu sazvati svoje Vijeće za socijalnu pravdu.

U uvjetima teške gospodarske krize i visoke nezaposlenosti predloženi ZOR ne donosi nikakve odgovore i rješenja, nego postavlja dodatna pitanja i donosi nove probleme. Socijalno ugroženi radnici (zaposleni, privremeno nezaposleni, ranije zaposleni) bit će novo proračunsko opterećenje ako im se ne omogući da dostojanstvenim radom zarade sredstva potrebna za život svojih obitelji, stoji u pismu.

U izborima 2010. godine zvučno ste najavljivali "novu pravednost" kao dio Vašeg programa. Uklapa li se demontaža socijalnih prava, gaženje socijalne pravde, rastakanje socijalne države, izrugivanje sa socijalnim dijalogom, izostanak argumentiranog dijaloga u društvu u "novu pravednost" ili je ostavlja na razini prazne fraze, pitaju Josipovića sindikati.

Očekujemo Vaše aktivno zalaganje i korištenje svih ovlasti koje imate na raspolaganju u rješavanju nastaloga kolektivnog spora, a na dobrobit građana Hrvatske, ističu u pismu sindikalni čelnici koji su najavili da će se izmjenama ZOR-a usprotiviti svim sredstvima, uključujući i opći štrajk.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.