Hrvatski radio

Radio Zadar

Sirana u Kolanu dobila najveće svjetsko priznanje

23.08.2022.

18:45

Autor: Ana Marušić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Sirana iz Kolana

Sirana iz Kolana

Foto: HTV / HRT

Objavljena je lista najboljih prehrambenih proizvoda na svijetu prema izboru londonskog Great Tastea. Great Taste najveće je svjetsko priznanje, a hrana se ocjenjuje metodom kušanja naslijepo. Iz Hrvatske je, među najboljima, poznata sirana u Kolanu sa svojom dimljenom delicijom.

Tri zvjezdice odgovaraju ocjeni izvrsno, dvije izvanredno, jedna ukusno. Na Pag stižu uglavnom u parovima ili po troje, samo s posljednjeg ocjenjivanja za četiri sira njih desetero.


- 20 godina uzastopce dobivamo takve nagrade, znači možemo biti zadovoljni i reći nije slučajno. Ulaže se zbilja u kvalitetu, znači uvijek je ulaganje u dugoročno, naglašava Šime Gligora, direktor sirane.


Sirana koja radi samo s lokalnim, odnosno stočarima iz regije poticaj je i za stočarsku djelatnost.


Ante je jedan od stalnih kooperanata sirane.


- Znači sigurnost, da imate plasirati svoj proizvod. Ja ne pravim sir nego sve dajem, govori Ante Oštarić iz Kolana.


Prvoklasno mlijeko u pogonu preuzimaju jednako pouzdani radnici.


- Ja sam ponosna na taj rad, na siranu i na posao kojim se bavimo u zadnjih par godina i više. Od kada radimo te rafinirane sireve, uvijek dobijemo barem jednu ili dvije nagrade za njih, naglasila je Ivanka Jurjević, radnica u sirani.


- Svi su iznenađeni kad kušaju toliko različitih vrsta sireva u kombinaciji sa začinima. Kada odlaze, uvijek se zahvaljuju i kažu da je istina da je naš sir izvrstan, govori Tania iz Ukrajine.


- Nikad nismo vidjeli ništa slično, tako da je bilo veoma zanimljivo vidjeti kako se pravi sir, te različite vrste koje ovdje proizvode, dakle zaista predivno iskustvo, rekla je Emily iz Velike Britanije.


No na kraju - najvažniji je opstanak na tržištu, a to je stalna borba, osobito u okolnostima koje stalno poskupljuju proizvodnju.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.