Hrvatski radio

Radio Zadar

Skuplje cigarete?

04.03.2014.

19:27

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dodatni udar na dio kućnih proračuna u ovoj će godini biti i poskupljenje cigareta - za mnoge Hrvate posljednjega luksuza kojega se teško odriču.

U proljeće nas očekuje rast trošarina na cigarete, što će značiti poskupljenje kutije cigareta do pet kuna. Prosječnog pušača, koji na dan popuši jednu kutiju, očekuje dodatni mjesečni izdatak od 150 kuna, to jest tisuću 800 kuna na godinu, piše Glas Slavonije. S trenutačnim pak cijenama prosječan pušač u godini izdvaja gotovo 8 tisuća 400 kuna na cigarete.
Iz Vlade sva daljnja poskupljenja duhanskih proizvoda opravdavaju usklađivanjem s europskim standardima, ali i kampanjom Ministarstva zdravlja za prevenciju bolesti prouzročenih pušenjem, koje skupo stoje državu. No, iako je svima jasno da iza rasta trošarina zapravo stoji krpanje proračunskih rupa, ostaje činjenica da su Hrvati već tradicionalno među vodećim pušačkim nacijama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.