Hrvatski radio

Radio Zadar

Skupština europskih regija u Zadru

13.02.2014.

11:40

Autor: A. Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadar će idućega tjedna, 19. i 20. veljače, biti domaćin sastancima izvršnoga odbora, uprave i radnih tijela Skupštine europskih regija. Bit će to prvi put da se Skupština europskih regija održava u našoj zemlji i to u Zadru - najavio je zadarski župan Stipe Zrilić.

Skupština europskih regija je neovisna politička organizacija osnovana 1985. godine sa sjedištem u Strasbourgu. Danas okuplja 270 regija iz 30-ak  europskih država i 14 europskih međuregionalnih organizacija. Promiče njihove interese na europskoj i međunarodnoj razini, a njezini su ciljevi ubrzavanje procesa regionalizacije, razvoj međuregionalne suradnje te također poticanje regionalne izvrsnosti i raznolikosti.

         " Prvi put sastanak tih tijela skupštine održat će se u Hrvatskoj i to u Zadru tako da nam je to jako drago i  smatramo da će to itekako promovirati našu regiju na političkoj karti Europe jer sve što se bude događalo bit će prenijeto u svim državama i regijama koje će biti ovdje, a vjerojatno i šire. " - kazao je zadarski župan Stipe Zrilić podsjetivši kako je Zadarska županija  postala članicom Skupštine europskih regija 2011. godine, dakle, i prije ulaska naše zemlje u EU.

Inače, radni dio sastanaka Skupštine europskih regija zatvoren za javnost održavat će se na zadarskom Sveučilištu, a u Kazalištu lutaka Zadar bit će predstavljen njihov Akademski centar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.