Hrvatski radio

Radio Zadar

Skupština odbila poskupljenje cijena za Crvenu luku i Zaton

25.07.2014.

16:00

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijska skupština odbila je povećanje cijena ulaznice na plaže Crvena luka i Zaton na 40 kuna. Prethodila je tome duga rasprava s dvije stanke, a na kraju je prijedlog odbijen protiv ponajprije jer poskupljenje nije podržao HDZ-ov koalicijski partner HSP Ante Starčevića.

Prijedlog za povećanje cijene kasni i o njemu nemamo pravu informaciju kazala je Marijana Botić iz Akcije mladih. Koncesija je prvo bila nenaplatna i zatim je aneksom ugovora bez javnog natječaja pretvorena u naplatnu:

To je po meni zakonski ne upitno nego nelegalno.

Trebala se raspisati nova koncesija smatra Botić. Sadašnji zahtjev za povećanje cijene došao je prekasno smatra te ističe:

Nemamo informacije koja se cijena sada naplaćuje, 25 kuna kako bi trebalo ili 40 kuna kako se navodi u medijima, što je ponižavajuće i prema ovoj skupštini i prema ljudima.

Koncesionar ima određen kapacitet gostiju i dođe li do njegove prebukiranosti  ostat će bez svojih gostiju i dobiti – kazao je HDZ-ov Zoran  Antun Savić te poručio:

Malo manje demagogije, malo više tržišne ekonomije bi nam dobro došlo. I ta cijena nije niti visoka. A ovakav način i ovakav stav ako bi proizišao iz skupštine bi poslao jasnu poruku svim budućim investitorima da se mi zapravo igrajući  se demagogije njima otkidamo od zarade i oni ne mogu tako funkcionirati niti nama plaćati.

U našoj tradiciji pomorsko dobro je opće dobro i na raspolaganju svima istaknula je Botić. Koncesionar je naveo kako je u zaštitu okoliša uložio 19 milijuna eura međutim mi nemamo nikakvu potvrdu za to kaže također Botić:

Nemaju pročiščivać  sivih voda, zalivaju ono zelenilo s kojim se hvale to oni valdja smatraju da je zaštita okoliša s vodom iz vodovoda. Ako se oni koji dolaze gospodarski ovdje raditi ne ponašaju u skladu sa našim zakonima i našom tradicijom to za mene nisu investitori nego okupatori.

Nema  toga pozivanja na tradiciju nego je to pitanje zakona i zakonodavstva rekla je HDZ-ova Grozdana Perić:

Ako se želimo i tuširati i sve ostalo onda to moramo i platiti . Gospodo draga zaboravite na te floskule socijalističke gdje je sve opće društveno . Nije , jer sve nešto košta.

To nisu socijalističke floskule odgovorila je Botić podsjetivši na dugu tradiciju ribarstva na ovom području:

Između zakupaca znači nešto slično koncesiji i dužda koji je tada bio ovdje u Zadru. Svi su aspekti tog ugovora bili jasni i na vrijeme su ih donosili.

Tužno je da više od tisuću godina poslije to sad nije slučaj dodala je Botić. Bojim se da ovo ne postane pravilo, komentirao je Tomislav Šarić iz HSP-a Ante Starčevića. Ističe kako i hotelski gosti ne plaćaju ulaz, a ako je to uračunato u cijeni boravka:

Onda u koncesijskoj naknadi koja se nama plaća kao županiji, to mora biti prikazano kao prihod jer dio te koncesijske naknade mi kao županija primamo.

 A to tako nije prikazano kaže Šarić. Ako se zaista trenutačno ulaznica naplaćuje 40 kuna bez da je županijska skupština to odobrila , onda – ističe Šarić:

Svakog onoga tko ne poštuje zakone ove države bio on stranac ili netko od domaćih , za mene je isto, on je kriminalac i tu mu koncesiju treba oduzeti.  

Nestranačkom Dragi Čulini razlog protivljenja je visina cijene:

Po cijeni od 70 kuna koliko sam ja plaćao lani, ali tada je bila ulaznica s parkingom, onda je to jednako dostupno našem prosječnom Hrvatu kao što je meni  u ovom trenutku dostupan ferrari i rolls royce.

Idealnog modela rekao je župan Stipe Zrilić te dodao.

Znači županija se rukovodi time da se koliko toliko ostvari nekakav gospodarski poduhvat po namjeri u ovom slučaju investitora u Crvenoj luci.  

Na kraju odluka o poskupljenju cijena u Crvenoj luci odbijena je sa 16 glasova za i 17 protiv, a o poskupljenju za plažu Zaton sa 15 glasova za i 17 protiv. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.