Hrvatski radio

Radio Zadar

Socijalni radnici u šoku, nakon smrti kolegice traže izmjene zakona

10.07.2019.

14:34

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Socijalna djelatnica, Marina Miletić: "U strahu smo, ostali smo svi skoro danas raditi iako ne možemo funkcionirati, ali tu smo. Ne možemo vjerovati što se dogodilo... Kolegica je inače bila moja s fakulteta, zajedno smo studirale."

I dalje se ne znaju motivi strašnog zločina u Đakovu u kojem je ubijena socijalna radnica te teško ranjen pravnik u Centru za socijalnu skrb. Policija ispituje ubojicu, a u đakovačku policiju je poslana unutarnja kontrola. Istovremeno, danas su se socijalni radnici u 12 i 10 okupili ispred resornog ministarstva, a svijeće su ispred svog Centra zapalili i zadarski socijalni radnici, među njima i Slavija Raguž:

Jako smo potreseni... bez riječi... u šoku smo...

Potporu socijalnim radnicima došli su pružiti i zaposlenici zadarske policije, a potpora je trebala i Marini Miletić, studentskoj kolegici jučer stradale.

U strahu smo, ostali smo svi skoro danas raditi iako ne možemo funkcionirati, ali tu smo. Ne možemo vjerovati što se dogodilo... Kolegica je inače bila moja s fakulteta, zajedno smo studirale.

Ministrica Nada Murganić je, neslužbeno, centrima uputila naputak da danas i sutra ne moraju raditi sa strankama, niti doći na posao, ali u Zadru su svi na radnim mjestima. Ravnateljica zadarskog Centra, Martina Čuljak-Jovančević:

Mi danas i sutra ne primamo stranke, ali za one izvanredene situacvije su organizirana dežurstva, brojevi telefona i ljudi su na radnim mjestima.

Žalosno je da tragedija mora biti poticaj za promjene, ali zakon se mora mijenjati:

Da dobijemo status službene osobe, s tim krenuti. I, naravno, da se izdvoje veća sredstva da se osigura zaštita i osiguranje nas djelatnika.

Iste zahtjeve su u Zagrebu ispred Ministarstva postavili brojni socijalni djelatnici koji se nadaju da će sastanak s predsjednikom Vlade, Andrejom Plenkovićem, uroditi plodom i donijeti rješenja za neodrživo stanje u sustavu.

CENTAR ZA SOC SKRB ZADAR - ĐAKOVO

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.