Hrvatski radio

Radio Zadar

Spašavanje palmi

18.03.2014.

11:48

Autor: bk

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tvrtka Obala i parkovi d.o.o. završila je s prvim ciklusom prskanja 80-ak palmi u svim mjestima između Preka i Ugljana tekućim isekticidom dursbanom.

Prema riječima agronoma Branka Kolege, uz čiji je stručni nadzor obavljena preventivna zaštita, nametnici palmin drvotoč (Paysandisia archon) i crvena palmina pipa (Rhynchophorus ferrugineus) u posljednje dvije godine uništili su mnoge palme duž naše obale.

-Poučeni tim lošim iskustvom, nismo čekali da nametnici napadnu naše palme, jer kad jednom uđu u drvo, ono se više ne može spasiti pa stručnjaci ističu da je vrlo važno redovito pregledavanje palmi. Za 30-40 dana tretirat ćemo palme drugi put, i tako sve do kolovoza jer je za učinkovitu zaštitu potrebno obaviti do pet prskanja godišnje, ističe agronom Kolega te poziva vlasnike okućnica da se jave komunalnoj tvrtki Obala i parkovi kako bi se zaštitile i njihove palme. Cijena preventivne zaštite iznosi od 100 do 200 kuna po stablu, ovisno o veličini palme.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.