Hrvatski radio

Radio Zadar

Srca mala kažu hvala

12.03.2014.

09:59

Autor: RZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pod nazivom "Srca mala kažu: Hvala! " u biogradskim dječjim vrtićima održana je radionica u suradnji sa Zavodom za Javno zdravstvo Zadarske županije, a kao poticaj djeci u usvajanju zdravih životnih navika.

Pedagoginja u vrtiću Višnja Milačić Novaković napominje kako je ovom prigodom predstavljena slikovnica pod nazivom "Srca mala kažu hvala" autorice Ivane Haberle. 

" Predstavljajući ovu slikovnicu autorica je na zanimljiv i djeci prihvatljiv način upozorila na potrebu zdrave i uravnotežene prehrane i redovite tjelesne aktivnosti, s ciljem prevencije kardiovaskularnih bolesti u odrasloj životnoj dobi. Jer kako je ovom prilikom kazala voditeljica radionice i zdravstvena djelatnica Ivana Haberle, bolesti srca i krvnih žila na prvom su mjestu po broju smrtnosti u svijetu, te nikada nije prerano o njima govoriti i upozoravati, kako bi se na vrijeme spriječile ili bar smanjile "  navodi Milačić Novaković. 

Poznato je naime da su danas i najmlađe populacije pod utjecajem negativnih trendova, izložene su nezdravom načinu života, a ova knjiga koja je izdana u sklopu Programa "Zdravih županija" usmjerena je upravo na promociju zdravlja kod najmlađih, kazala je ona. Listajući ovu edukativnu slikovnicu mališani su se mogli upoznati s načinom prehrane, te uz simpatične likove u njoj i voditeljicu radionice i sami sudjelovati u kreiranju priče. Većina njih znala je što je to zdrava hrana pa je tako bilo riječi o voću i povrću,ribi i maslinovom ulju, jajima, mlijeku i njegovim proizvodima ali i potrebi kretanja. Vježbanje i vožnja biciklom, hodanje ali i ples, te konačno i ljubav. Sve je to podjednako važno-kako bi to naše srce bilo sretno. Aktivno učešće mališana dvaju biogradskih vrtića pokazalo je koliko je oni znaju ali i imaju volje naučiti još više.

" Kako bismo na ovoj problematici poradili i detaljnije nećemo ostati na jednoj edukaciji te vrste, već nastaviti nizom aktivnosti poput ove. Naime, cilj nam je da djeca u pozitivnom okruženju vrtića stječu pozitivne vještine i korisne  navike za uspostavljanje zdravog stila života te, poticanje cjelokupnog rasta i razvoja. Stoga ćemo do kraja ove pedagoške godine u sklopu ovog projekta održati i niz radionica na edukaciji djece ali i roditelja kroz različite tematske radionice i slično" , kazala je Višnja Milačić Novaković.

Djeca su se ovom prigodom mogla upoznati i s nekim medicinskim priborom, poput injekcije, rukavica, te stetoskopa koji im je bio i posebno zanimljiv.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.