Hrvatski radio

Radio Zadar

Srozavanje transplantacijske medicine

22.04.2014.

11:47

Autor: hrt

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj je 2012. presađeno najviše solidnih organa prema broju stanovnika u cijelome svijetu. Nažalost, danas je stanje znatno lošije. Hrvatska udruga bolničkih liječnika ocijenila je da je drastičan pad broja presađenih organa u Hrvatskoj još jedna potvrda opće neorganiziranosti i improvizacije u vođenju zdravstvenog sustava.

Tako se u prva tri mjeseca ove godine transplantacijski program smanjio za 39,6 posto - presađen je 61 solidni organ, a u istom razdoblju lani čak 101.

Transplantacijska medicina vrhunski je oblik medicine i svugdje u svijetu iziskuje znatna materijalna sredstva, a u Hrvatskoj su ona posljednjih godinu dana, zbog nerazumne odluke Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje, smanjena za golemih 30 posto, što znatno onemogućuje kvalitetan rad, ističe se u priopćenju Udruge liječnika, te poziva odgovorne u zdravstvenom sustavu da spriječe daljnje propadanje.

Ocjenjuju da Ministarstvo zdravlja "politikom neuvažavanja liječnika i značajno manjim ulaganjem u zdravstvenu infrastrukturu, negativno utječe na entuzijazam zdravstvenih djelatnika na kojem je i utemeljen program transplantacijske medicine". 

U Hrvatskoj je 2012. presađeno najviše solidnih organa po broju stanovnika u cijelom svijetu. Nažalost, danas je situacija značajno lošija, s tendencijom daljnjeg pogoršavanja, upozorava HUBOL.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.