Hrvatski radio

Radio Zadar

Srpanjski kišni rekordi

01.08.2014.

11:18

Autor: DHMZ/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi je dan kolovoza, meteorolozi kažu da bi ipak trebao biti topliji od srpnja, no da će biti mogućnosti za kišu gotovo u svakom tjednu. A srpanj ćemo pamtiti po neslavnim rekordima.

U nekim dijelovima Dalmacije među deset je najhladnijih u povijesti mjerenja. U njemu je bilo i najmanje sunčanih dana, a pale su i velike količine kiše. Rekorder je Zadar u kojem je ovaj mjesec palo sedam puta više kiše od prosjeka. Dnevni srpanjski rekord oboren je na Istu (294 mm), Silbi (217,5 mm), Komiži (47,5), Rabu (92,3 mm) te Zadru (109,5). Impresivne su i rekordne mjesečne količine kiše: Silba (412,5 mm), Zadar (341,3 mm).

Zanimljiva je i spoznaja oborina u Zadru. Samo tijekom srpnja, osim što je količina kiše bila oko 10 puta veća od prosječne srpanjske, palo je više kiše od dosadašnjeg rekorda za cijelo ljeto (lipanj-kolovoz) - 305,2 mm, 2002. godine, pa se već sada može reći kako je ljeto 2014. «ekstremno kišovito», makar kolovoz bude sasvim suh, što se do sada nikada nije dogodilo u povijesti mjerenja u Zadru, a mjerenja postoje od 1961. godine.

Ekstremni vremenski uvjeti bit će sve češća pojava. Sinoptička situacija koja se događala prošli mjesec ide u prilog tvrdnjama o klimatskim promjenama. Ovaj će srpanj ostati u pamćenju mnogih po rekordnim dnevnim pa i mjesečnim količinama oborine. Više o vremenskim promjenama saznajte ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.