Hrvatski radio

Radio Zadar

Što skrivaju rezultati legalizacije izraženi u postotcima?

09.01.2014.

14:31

Autor: Nikola Barač

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pročelnik županijskog ureda za legalizaciju Željko Letinić, ističe kako jučer objavljeni postoci o uspješnosti rješavanja zahtjeva za legalizaciju ne pokazuju pravo stanje. U Zadarskoj županiji je tako obrađeno preko 6 tisuća zahtjeva, za tisuću više nego što je u Dubrovniku predano zahtjeva, kojega su iz Ministarstva graditeljstva predstavili kao uspješan ured, a od 5 tisuća predmeta riješili su 20 posto.

No, ministrica Mrak Taritaš najavila je da će novoosnovana Agencija preuzeti dio neriješenih predmeta, svim uredima koji do iduće kontrole 30. lipnja ne povećaju broj riješenih predmeta. Pročelnik Letinić ne slaže se s takvim metodama

"Izražavat se tu u postotcima, možda ipak ne prikazuje pravo stanje stvari. Recimo po podacima koje imam zaključno s listopadom, grad Dubrovnik je do tada imao 19.7 posto riješenih predmeta, a istovremeno je imao 5.440 zahtjeva što je neusporedivo s nama koji smo imali u istom periodu imali više od 6.100 riješenih i v 53 tisuće primljenih zahtjeva. Dakle, govoriti u postocima je teško, ne može na taj način uspoređivati rad ureda." - ističe Letinić.

No, preuzimanjem predmeta, nova Agencija preuzela bi i dio dobiti uredima za legalizaciju. Pročelnik Letinić dodaje kako će sve učiniti da županijski ured sam odradi posao.

"Sve ćemo napraviti da nam se to ne dogodi. Nastojat ćemo se približiti i uhvatiti taj ritam, odnosno postotak koji je predviđen. Sada je bilo 20 posto, a mislim da je u prosjeku u Hrvatsko riješeno 7-8 posto predmeta. Mi smo napravili korake radit ćemo i dalje, da taj postotak ukoliko budemo mogli i dostignemo" - dodao je Letinić.

A cijeli posao oko legalizacije trebao bi biti gotov do kraja 2015.godine. Ovim tempom nije izgledno da će biti gotovo baš do tada, ali ako se i prekorače rokovi - ističe Letinić, to neće biti previše.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.