Hrvatski radio

Radio Zadar

14:18 / 20.10.2014.

Autor: Suzana Dražić

Stop trgovini ljudima

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedan od najvećih zločina u povijesti čovječanstva je trgovanje ljudima. Podaci govore da se u 80 % slučajeva trgovanja ljudima odnosi na žene i djecu. U tijeku je stoga kampanja protiv trgovanja ženama i djevojkama u svrhu seksualnog iskorištavanja, nazvana "Dvije djevojčice".

2000. godine policija u Hrvatskoj nije ni znala što je trgovanje ljudima, dvije godine kasnije počeli su se baviti ovom problemtikom - trgovanjem ženama i djevojkama u svrhu seksualsnog iskorištavanja. Kampanja "Dvije djevojčice" provodi se s ciljem osvještavanja rizika kojem su izložene mlade osobe koje su privlačnim ponudama o zaposlenju ili iz nekih romantičnih razloga odlučile putovati u druge zemlje kaže policijska službenica za prevenciju PU zadarske Ivana Marić. 

Bit ove kampanje je prevencija da se osvjesti javnost i mladi, što je to trgovina ljudimai da ih se educira na koji način mogu prepoznati taj problem i kako prevenirati u tom smislu da ne bi postali potencijalne žrtve. U Hrvatskoj otkada se vodi evidencija postoji 173 žrtve kaznenih djela trgovine ljudima. Ima hrvatskih i stranih državljana.Educirat ćemo djecu na način da prepoznaju potencijalne situacije, da ne sklapaju lako poznanstva s osobama koje im nude poslove u zapadnim zemljama, obećanje, laku zaradu, znate i sami preko oglasa znaju se nuditi neki dobri poslovi, dobro plaćeni, a onda kad osoba završi kad prođu određene faze trgovine ljudima, onda završi u nečem drugom, prostituciji i slično.

U slopu kampanje niz preventivno-edukativne aktivnosti bit će usmjereno upravo na djecu i mlade kako bi bili informirani o problemu trgovanja ljudima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.